Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

MILIEUVRIENDELIJKE SCHOONMAAKPRODUCTEN
ZONDER

OMSCHRIJVING

Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten, best dus ook met een duurzaamheidslabel. Wil je informatie over een bepaald label? Dan kan je dit hier checken https://www.labelinfo.be/nl/

Specifieke labelinformatie over onderhoudsproducten, kan je hier vinden.  https://www.labelinfo.be/nl#search//10

Bron website labelinfo: "Labelinfo werkt samen met Tracé en Eos Wetenschap om de bewuste consument correct te informeren over duurzaamheid. Op Eos Tracé leer je het verhaal kennen achter dagelijkse producten zoals kippenvlees, koffie, chocolade of zalm."

De website 'labelinfo' wordt hier als referentie opgegeven omdat deze website ook in de 'Inspiratietgids voor duurzame sportevenemementen' wordt meegegeven.

Over schoonmaak- en andere producten met een EU Ecoloabel vind je ook nog interessante info hier.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEBRUIK VAN VACUÜMTOILETTEN
03_vacuumtoilets

OMSCHRIJVING

Bij de service van de toiletten vooral  het gebruik van chemische toiletten vermijden. Het vacuümspoelsysteem verlaagt het waterverbruik per toilet van 9 liter naar 0,5 liter. (foto en info komt van https://www.site-equip.co.uk/product/6-bay-luxury-vacuum-toilet-pods/).

Uiteraard kan er ook gekozen worden voor composttoiletten, waardoor er nog minder chemicalien en water worden verbruikt. 

Interessante informatie over duurzaam waterverbruik en ook over toiletten kan je hier vinden:

https://ovam.vlaanderen.be/water

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GRATIS WATER EN INFO
0601_water-1

OMSCHRIJVING

Op de plaatsen waar het mogelijk is wordt er gratis drinkwater aangeboden aan de bezoekers. Eventueel met tapkranen die over het volledige festivalterrein/event te vinden zijn en waar de bezoeker dan zelf zijn (herbruikbare) beker kan vullen met (gratis) drinkbaar water. Hier wordt er ook nog extra informatie gegeven voor eventorganisatoren die zelf een gratis waterkraan willen laten plaatsen. Je kan er ook een drinkbrus kopen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

'WORKSHOP' COMPOSTTOILETTEN
stories_compost (1 van 1)

OMSCHRIJVING

Uiteraard kunnen er rond veel aspecten van duurzaamheid een workshop gegeven worden op een event. Dit voorbeeld is dus ter inspiratie.

Na de duurzaamheidsrondleiding voor de eventprofessionals op Stories Unfold was er nog een 'workshop' rond het gebruik van composttoiletten. Learnings waren o.a.

  • Gebruik van het juiste, voldoende fijne zaagsel is heel belangrijk, omdat er dan een soort van biofilter zijn werk kan doen
  • Als compost wordt getransporteerd dan wordt het blijkbaar afval en valt het onder het afvaldecreet en mag het zeker niet meer gebruikt worden als compost

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

WATERVRIJE URINOIRS = NIET DOORSPOELEN
WATERLESS_AFAS

OMSCHRIJVING

Een uniek systeem maakt het doorspoelen van urinoirs overbodig. Klinkt vies, maar dat is het niet. 'De urinoirs hebben een klep die automatisch opengaat als deze in contact komt met urine', onthult een woordvoerder van urinoirleverancier Biocompact. 'Je hoeft dus niet meer door te spoelen'. (bron https://www.afaslive.nl/info/duurzaamheid).

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

WATERBESPARENDE KRANEN EN DOUCHES
WATER_AFAS

OMSCHRIJVING

Alle kranen in de toiletruimtes worden aangestuurd door infraroodsensoren. Dankzij deze sensoren wordt er geen water verspild omdat de kraan automatisch stopt. Bovendien hebben de kranen een automatische spoeling om de ontwikkeling van legionella te voorkomen en besparen ze ongeveer 4 liter water per minuut. Naast de kranen hebben ook de douches waterbesparende maatregelen. Ze besparen 8 liter water per minuut. (source https://www.afaslive.nl/info/duurzaamheid)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

PROPERE VENUE ZONDER WATER
bicep-1

OMSCHRIJVING

Reiniging van de venue gebeurt zonder water en met biologische producten. (bron, website AB)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

MAXIMALISEREN VAN WATER EFFICIENTIE
Screenshot 2023-01-23 at 20.09.06

OMSCHRIJVING

Coldplay zal hun waterefficiëntie maximaliseren. De duurzaamheidscharter zal de locaties vragen om 'aerated' kranen, toiletten die weinig doorspoelen en een lagere waterdruk te introduceren om waterverspilling tegen te gaan. (source https://sustainability.coldplay.com/)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

DOUCHEN ZONDER ZEEP
stories_douchen (1 van 1)

OMSCHRIJVING

Bron Stories Unfold: 'Hier zijn alvast 5 voordelen van zeepvrij douchen:

  1. Waterbesparing. Het maken en afspoelen van zeep verreist water. Door zonder zeep te douchen verlaag je dus makkelijk je totale waterverbruik.
  2. Vermindering van afvalwaterververvuiling.
  3. Lagere CO2-uitstoot. Het productieproces van zeep gaat gepaard met de uitstoot van broeikasgassen.
  4. Minder verpakkingsafval.
  5. Natuurlijke huidverzorging: Zeepvrij douchen behoudt de natuurlijke olieën van de huid, vermindert de behoefte aan extra producten en helpt daarmee de afvalproductie te verminderen.'

Nog meer interessante informatie over 'waterbeheer' op een event en ook over gebruik composttoiletten kan je  hier bij Ovam vinden

https://ovam.vlaanderen.be/water

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

(TAPKRANEN MET) GRATIS WATER
lasemo_fi-10

OMSCHRIJVING

Op de plaatsen waar het mogelijk is wordt er gratis drinkwater aangeboden aan de bezoekers. Eventueel met tapkranen die over het volledige festivalterrein/event te vinden zijn en waar de bezoeker dan zelf zijn (herbruikbare) beker kan vullen met (gratis) drinkbaar water.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEBRUIK VAN COMPOSTTOILETTEN
stories_toilet2 (1 van 1)

OMSCHRIJVING

Bron Stories Unfold: 'Onze composttoiletten hebben meerdere voordelen zoals waterbesparing, geen afvalwaterproductie en de gecreëerde compost kan dienen als natuurlijke meststof. (Opgepast! compost van toiletten mag niet zomaar gebruikt worden voor het kweken van groenten/fruit binnen een voedselproductiesysteem).

Er bestaan blijkbaar ook systemen waar het zaagsel door middel van een 'transport'-band automatisch wordt gestrooid. Dat maakt alles meteen ook een stuk comfortabeler en ook hygienischer voor de gebruiker. Meer informatie hebben we hier nog niet over gevonden. n.

En nog meer interessante informatie over 'waterbeheer' op een event en ook over gebruik composttoiletten kan je  hier bij Ovam vinden

https://ovam.vlaanderen.be/water

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

HET GRIJZE WATER OPVANGEN IN TANKS
stories_afvalwater (1 van 1)

OMSCHRIJVING

Bron Stories Unfold: 'Het grijze water van onze Bar 1635 wordt opgevangen in grote tanks en opgehaald door een gecertificeerde partij die het rechtstreeks naar het Aquafin waterzuiveringsstation in Hofstade brengt. Vlakbij Zemst dus.' Dit was de meest duurzame oplossing voor het afval/water-beheer op dit event.

Interessante informatie over 'waterbeheer' op een event kan je hier bij Ovam vinden

https://ovam.vlaanderen.be/water

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.