Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

PAD GESCHIKT VOOR ALLE WIELGEBRUIKERS
untitled-13

OMSCHRIJVING

Zoveel mogelijk worden alle evenementen zowel voor de bezoekers als voor de deelnemers en performers, zodanig ingericht dat ze vlot toegankelijk zijn voor 'wielgebruikers'. Denk dan in de eerste plaats aan bv. rolstoelgebruikers, maar ook aan mensen met kinderpoussettes. Op grasvelden kan dan bijvoorbeeld een pad worden aangebracht met gaas waarop de wielen beter vat hebben.

Wil dit impact kunnen hebben op bereidheid om te komen dan moet er over deze service ook vooraf duidelijk worden gecommuniceerd.

Foto is genomen op het La Semo festival 2023

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VEGAN, VEGETARISCH, DAN PAS VLEES,...
halal_food

OMSCHRIJVING

Op de menukaarten en alle menudisplays wordt eerst vegan aangeboden, daarna pas vegetarisch en dan pas de optie kip, vis, vlees. Er kan zelfs overwogen worden om net voor het aanbieden van de optie kip, vis, vlees een surplus in de prijs te vragen bij het standaard aangeboden vegan/vegetarisch aanbod.

Vegan/vegetarisch-optie staat niet bij thema welzijn/gezondheid, omdat er geen consensus is over het al dan niet gezonder zijn. Over het minder belastend zijn voor het milieu van vegan/vegetarisch is er wel consensus.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

MOBISCORE HELPT OM LOCATIE TE BEPALEN
Screenshot 2023-10-05 at 18.30.21

OMSCHRIJVING

Als je de keuze hebt tussen locaties/steden, dan best eens vooraf de MOBISCORE bekijken. Dan krijg je naast een score ook verduidelijkingen over openbaar vervoer en over  'Ontspanning, sport en cultuur.

Bron Mobiscore-website: 'Ontdek met de Mobiscore in welke buurt je vlot te voet of met de fiets tot bij een geheel van voorzieningen kan geraken.  Hoe hoger de Mobiscore, hoe lager de verwachte mobiliteits- en milieu-impact.'Mobiscore Website

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

NIEUWKOMERS WORDEN KLETSENDE BARISTA'S
10_koffieklets_gentjazz-1

OMSCHRIJVING

(Bron komafkoffie.gent): "We werken met mensen die een vlucht- of migratieachtergrond hebben. Hen willen we een opleiding tot professioneel barista aanbieden, een vrijwilligersvergoeding aanbieden en persoonlijk begeleiden en ondersteunen in hun professionele ambities (ook buiten het project). We schenken heerlijke, Fairtrade koffie. Want dat is uiteindelijk de beste garantie om hoogkwalitatieve koffie te verkrijgen, waar iedereen die eraan bijdraagt ook een eerlijk loon krijgt."

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN CONCERTKAARTJE GEVEN AAN IEMAND DIE MINDER BEVOORRECHT IS
04_06_free

OMSCHRIJVING

Overgenomen van de website van AB. 'Wanneer je een concertticket koopt, kan je een donatie naar keuze toevoegen aan je bestelling. Zo steun je rechtstreeks het fonds en geef je iemand anders de kans om een concert bij AB bij te wonen.' En 'Voor elk kopje dat je tijdens een concert bij AB terugbrengt zonder je statiegeld terug te vragen, schenken wij €0,10 aan het fonds.' (afbeelding: screenshot AB-website)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

NIET PLASSEN OP LAND
04_06_pee_on_land

OMSCHRIJVING

Afbeelding en volgende boodschap genomen van de Glastonbury-website: 'Peeing on the ground causes toxic pollution of the water table. The ground water runs into the central Whitelake River and down the valley for miles around. Wildlife and fish are affected if 200,000 people pee everywhere.The Environment Agency tests the water regularly, and has the power to close down the site if too many people have urinated and polluted the site. It really could be the end of Glastonbury if you pee where you shouldn’t. Please only pee in our thousands of toilets and urinals.'

(SDG 15. LIFE ON LAND, gaat ook over inlandse zoetwatersystemen)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GENDERSPECIFIEKE INHOUD GEWIJD AAN VROUWEN
05_female_article

OMSCHRIJVING

Inhoud binnen (sociale) media monitoren op het gewenste genderevenwicht. 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

INFORMATIE CO2-IMPACT VOEDING
13_03_co2-1

OMSCHRIJVING

Op informatieborden wordt de CO2-impact van elke geserveerde maaltijd gegeven.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AANMAAK INTERACTIEVE KAART
Screenshot 2023-10-07 at 15.21.00

OMSCHRIJVING

Via Google Maps kan je gemakkelijk een te delen interactieve kaart aanmaken, waar je dan de parkings, fietsenstallingen, omleidingen, bushaltes, ingangen, etc. kan op aangeven. Je zou die zelfs kunnen updaten tijdens het event, als bv. een parking volzet is. (Screenshot en inspiratie bij Cyclocross Gullegem)  Gevonden in 'Inspiratiegids duurzame sportevenementen van Sport Vlaanderen'.

Dit kan zorgen voor een Modal shift waardoor er een CO2-reductie kan zijn, en minder verkeersdruk op de lokale gemeenschap

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

BEHOORLIJK AANBOD VAN NON-ALCOHOLISCHE DRANKEN
IMG_1991

OMSCHRIJVING

Aanbieden en promoten van een ruim aanbod mocktails, kombucha, home-made lemonades en andere alternatieven voor alcoholische dranken. Deze kunnen ook als eerste geplaatst worden op de prijs-/ en menulijsten. Nu staan vaak eerst de 'bieren' als eerste in aanbod, en de non-alcoholische dranken verder in de lijst staan.

Bij de opmaak van sponsorcontracten met drankbedrijven kan dit als voorwaarde mee opgenomen worden, en kan bij een te beperkt aanbod van non-alcoholische dranken vereist worden dat alternatieven van andere leveranciers mogen worden opgenomen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ELEKTRISCHE SHUTTLEBUS
13_clima_bus-1

OMSCHRIJVING

Info van op de website van de leverancier https://eshuttlebus.be/

  • Onze kleine elektrische shuttlebussen zijn geschikt voor 8 of 14 personen
  • Grote elektrische shuttlebussen zijn geschikt voor 24 personen
  • De elektrische treintjes zijn geschikt voor 26 personen
  • Wij leveren onze elektrische huur vervoersmiddelen in heel Europa
  • Wij ontzorgen u bij elk evenement, zo zijn onze shuttlebussen voorzien van alle luxe en comfort en verzorgen wij het vervoer van uw gasten inclusief ervaren chauffeur indien u dit wenst
  • Onze bussen hebben een uitstekende actieradius en zijn binnen 8 uur volledig opgeladen op een normaal 220V stroomnetwerk
  • De elektrische 'People Movers' zijn voorzien van een verzekering en een track en tracé
  • Tussen al onze huur klanten voor een Europees verhuur contract opgemaakt
  • Wij leveren de onze e-shuttlebussen altijd zelf af met de juiste documenten

(Foto genomen op Festivak)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN TAFEL MET ZONNE-ENERGIE
07_zonnetafel-1

OMSCHRIJVING

Info van op de website van de producent Made Solar Design 

'Wat zijn solarmeubelen nu precies? Dat zijn meubelstukken met een geïntegreerd zonnepaneel en batterij. Dankzij het zonnepaneel kunt je jouw toestel zoals smartphone, tablet,… opladen.Een ingebouwde batterij zorgt ervoor dat je steeds voorzien bent van 2 tot 4 oplaadpunten zonder zelf elektriciteit te betalen.'

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEEF JE BEKER WEG VOOR GOED DOEL
duurzaamheid_wcd

OMSCHRIJVING

De herbruikbare bekers hebben een 'teruggavewaarde'. Je kan je beker ook 'schenken' aan een goed doel. Handig zou zijn dat je met een QR-code ook meteen kan zien voor welk goed doel dat dan ook is. We zetten deze SEA hier in de eerste plaats onder SDG 17, en dus het aangaan van partnerships om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.  Maar eigenlijk kan deze SEA dus in de keuze van de steun van goede doelen verschillende SDGs coveren.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

BETER UITVERKOCHT DAN OVERSCHOT
empty_food_plates_at_a_festival__Digital_paintin_6e6dc5ff-2ae9-4502-bedd-165444fc15e3

OMSCHRIJVING

Bij de verschillende aangeboden gerechten wordt er uitgegaan dat een bepaalde gerecht beter uitverkocht is dan dat er overschotten van zijn.

Als een gerecht uitverkocht is, wordt daar ook meteen over gecommuniceerd naar de bezoekers en wordt er duidelijk gemaakt dat dit hoort bij het afval/duurzaamheidsbeleid van het event.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

MULTI-INZETBARE GEBRUIKSRUIMTES
duurzaamheid-19

OMSCHRIJVING

Aparte ruimtes voorzien voor mensen die bijvoorbeeld een stoma willen vervangen, of afkolfruimtes voorzien, ....

Als deze acties impact moeten hebben op de bereidheid om te komen dan moet er over deze services ook vooraf duidelijk worden gecommuniceerd.

Afbeelding komt van op Pukkelpop waar er een ruimte is voorzien waar vrouwen in een veilige omgeving melk kunnen afkolven. De melk kan ook veilig worden bewaard. Meer dan 100 vrouwen hebben hier gebruik van gemaakt. Project hebben ze opgezet in samenwerking met UCLL University College.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

MILIEUVRIENDELIJKE SCHOONMAAKPRODUCTEN
ZONDER

OMSCHRIJVING

Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten, best dus ook met een duurzaamheidslabel. Wil je informatie over een bepaald label? Dan kan je dit hier checken https://www.labelinfo.be/nl/

Specifieke labelinformatie over onderhoudsproducten, kan je hier vinden.  https://www.labelinfo.be/nl#search//10

Bron website labelinfo: "Labelinfo werkt samen met Tracé en Eos Wetenschap om de bewuste consument correct te informeren over duurzaamheid. Op Eos Tracé leer je het verhaal kennen achter dagelijkse producten zoals kippenvlees, koffie, chocolade of zalm."

De website 'labelinfo' wordt hier als referentie opgegeven omdat deze website ook in de 'Inspiratietgids voor duurzame sportevenemementen' wordt meegegeven.

Over schoonmaak- en andere producten met een EU Ecoloabel vind je ook nog interessante info hier.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

HERBESTEMMING SPANDOEKEN, VLAGGEN, ...
06_COMPOSTTOILETTEN-6

OMSCHRIJVING

Gebruikte spandoeken en vlaggen kunnen andere nuttige toepassingen krijgen, zoals het vervaardigen van stevige tassen en beschermende hoezen of het creëren van unieke, decoratieve kunstwerken. Zo worden materialen hergebruikt, afval verminderd en krijgen oude materialen een nieuw leven.

Foto komt van het festival La Semo, waar de spandoeken werden gebruikt voor het maken van de wanden van de composttoiletten.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

HALAL FOOD CREW EN BEZOEKERS
halal_food

OMSCHRIJVING

Er wordt er op gelet om zowel voor crew als voor bezoekers halal-food aan te bieden. Eventueel kan er nog gekeken worden voor een aangepast aanbod voor andere gemeenschappen. Wil dit impact kunnen hebben op bereidheid om te komen dan moet er over dit halal-aanbod ook vooraf duidelijk worden gecommuniceerd.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GRATIS EN VOLDOENDE FIETSPARKING
03_FIETS_PKP-1

OMSCHRIJVING

Er wordt op zoveel mogelijk plaatsen van het event gratis parking én best ook nog eens bewaakte parking voorzien.

Extra kan er op sommige fietsparkingen een mogelijkheid worden aangeboden voor betaalde kleine reparaties en fietsnazicht, al dan niet gesponsord.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VERBOD VAN ALCOHOLSHOTJES
CHECK_EX_DUBBEL2-17

OMSCHRIJVING

Er worden in de barrruimtes geen alcohol'shotje's, dus een dosis alcohol zonder een frisdrank erbij, verkocht. Omdat shotjes meer kunnen aanzetten tot alcoholmisbruik.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.