Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

WALNOTENOLIE VAN BIJ ONS
Screenshot 2024-06-12 at 11.33.32

OMSCHRIJVING

Heerlijke walnootolie van bij ons. Onze Notenkrakken hebben de ingezamelde walnoten van de vorige oogst intussen met de grootste zorg gekraakt om er artisanale olie van te maken.

De Notenkrakken zijn vandaag uitgegroeid tot een warme, maatschappelijke actie in het hele land, met de vennoten van Cera in een voortrekkersrol. Het flesje heerlijke walnootolie is het verrukkelijke eindresultaat van deze rijke oogst.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VOEG JE EIGEN DUURZAAMHEIDSACTIE TOE
EIGEN

OMSCHRIJVING

Klik op 'VOEG TOE of PAS AAN' en voeg je eigen duurzaamheidsactie (SEA) toe. Het toevoegen beperkt zich tot 'Titel', 'Beschrijving', 'Actieplan', 'SDG', en eventueel een foto. Later kan hier nogmogelijke indicatoren, stakeholders en linken naar ESG aan toegevoegd worden.

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN CONCERTKAARTJE GEVEN AAN IEMAND DIE MINDER BEVOORRECHT IS
Screenshot 2024-06-05 at 17.48.58

OMSCHRIJVING

Overgenomen van de website van AB. 'Wanneer je een concertticket koopt, kan je een donatie naar keuze toevoegen aan je bestelling. Zo steun je rechtstreeks het fonds en geef je iemand anders de kans om een concert bij AB bij te wonen.' En 'Voor elk kopje dat je tijdens een concert bij AB terugbrengt zonder je statiegeld terug te vragen, schenken wij €0,10 aan het fonds.' (afbeelding: screenshot AB-website)

Het doneren kan uiteraard ook voor een goed doel zijn. En kan ook gevraagd worden op het moment dat er een refund gebeurt. Ook best wel aangeven voor welk goed doel het geld wordt gebruikt. Eventueel ook als incentive aangeven hoeveel er al is verzameld. 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

WELCOME TO THE HQ!
00_wcd

OMSCHRIJVING

In de inkomhal van het bedrijf kan je een flyer vinden met de 'huisregels' van het bedrijf. Uiteraard ook regels rond duurzaamheid (vb afval en inclusiviteit)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

NIEUWKOMERS WORDEN KLETSENDE BARISTA'S
10_koffieklets_gentjazz-1

OMSCHRIJVING

(Bron komafkoffie.gent): "We werken met mensen die een vlucht- of migratieachtergrond hebben. Hen willen we een opleiding tot professioneel barista aanbieden, een vrijwilligersvergoeding aanbieden en persoonlijk begeleiden en ondersteunen in hun professionele ambities (ook buiten het project). We schenken heerlijke, Fairtrade koffie. Want dat is uiteindelijk de beste garantie om hoogkwalitatieve koffie te verkrijgen, waar iedereen die eraan bijdraagt ook een eerlijk loon krijgt."

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ZET AFVAL OM IN GELD (KINDERARMOEDE)
core-15

OMSCHRIJVING

Partner Ethias zal elke kilogram afval, ingezameld via een 'afval'spel, omzetten in euro's om kinderarmoede in België te bestrijden en te voorkomen. (Samen met https://www.pelicano.be/)

De impact zal hier niet meteen zijn op het afvalbeheer, maar wel op de impact gemeenschap en eventueel awareness.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AANBOD CATERING ALTERNATIEVE EIWITBRONNEN
12_eten

OMSCHRIJVING

Alternatieve eiwitbronnen zoals peulvruchten, insecten, zeewier, en plantaardige vleesvervangers spelen een sleutelrol in duurzame voeding. Ze bieden een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele vleeseiwitten, met een lagere uitstoot van broeikasgassen, minder land- en watergebruik, en verminderde afhankelijkheid van veehouderij.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

(GRATIS) PROEVEN VEGETARISCH ETEN
02_buthcher-1-2

OMSCHRIJVING

Tijdens het event laat je bezoekers (gratis) proeven van vegetarisch/vegan eten. Vooral interessant voor mensen die nog nooit vegetarisch hebben gegeten. Best nog met een opvolging van eventuele gedragsverandering door de kennismaking met vegetarisch/vegan eten. Hier kunnen zelfs incentives voor bedacht worden.

De foto hier komt van Gent Jazz waar de 'The vegetarian butcher' aanwezig was. Er was aan dat proeven ook een 'Stem en win' actie verbonden waarbij je voor verschillende vegetarische (streek)gerechten kon stemmen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VOEDSELOVERSCHOTTEN VOOR SOCIALE ORGANISATIES
212couleur_cafe_18

OMSCHRIJVING

Overschot aan voedsel wordt maximaal voedselveilig bewaard om daarna te geven aan sociale organisaties zoals de voedselbank, Les Restos du Coeur, het Rode Kruis en lokale organisaties.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

SAMENWERKING LOKALE PRODUCENTEN (KORTE KETEN)
02_lokaal-1

OMSCHRIJVING

Breed houdt dit in dat er bij voorkeur samengewerkt wordt met lokale bedrijfen/producenten. Bij WECANDANCE wordt er samengewerkt met boerentrots een organisatie die mensen bewuster willen maken over wat er op hun bord komt. Daar hoort ook het bewustworden rond samenwerken met lokale producenten, en gebruik van lokale producten bij.

Bron website boerentrots: 'Vandaag besteden we meer aandacht dan ooit aan wat er op ons bord komt. We zijn allemaal foodie. Fijnproever. Hobbykok. Dat we elke dag vers, gezond en lekker kunnen eten, hebben we te danken aan onze Vlaamse boeren. Zij werken in weer en wind, op alle mogelijke en onmogelijke uren, om de smaken van het land tot bij ons te brengen. Ze zorgen voor ons en onze omgeving. Daar mogen we best #Boerentrots op zijn.'

Of je deze SEA onder SDG 11 'DUURZAME STEDEN EN GEMEENSCHAPPEN' kan onderbrengen hangt af van de inhoud van de SEA zelf.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

BETER UITVERKOCHT DAN OVERSCHOT
empty_food_plates_at_a_festival__Digital_paintin_6e6dc5ff-2ae9-4502-bedd-165444fc15e3

OMSCHRIJVING

Bij de verschillende aangeboden gerechten wordt er uitgegaan dat een bepaalde gerecht beter uitverkocht is dan dat er overschotten van zijn.

Als een gerecht uitverkocht is, wordt daar ook meteen over gecommuniceerd naar de bezoekers en wordt er duidelijk gemaakt dat dit hoort bij het afval/duurzaamheidsbeleid van het event.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VOLDOENDE AANBOD VEGETARISCH/VEGAN (HIER IJS)
02_vegan-2

OMSCHRIJVING

Aanbod van voldoende vegan-food en alternatieven. Ideaal is het omgekeerde. Als alternatief een niet-vegan/vegetarisch aanbod. Zie ook de SEA 'VEGAN, VEGETARISCH, DAN PAS VLEES'

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

LOKALE EI-LAND EITJES
encon_se5

OMSCHRIJVING

Dit is een voorbeeld uit een bedrijfsetting en dus niet meteen uit een event/venue.

Een werknemer biedt er de eitjes te koop aan die komen van duurzaam gekweekte kippen, die hij samen met zijn vrouw en ouders verzorgt. Een voorbeeld van duurzame korte keten. Misschien zouden ze er ook eens iets leuks mee kunnen doen in de catering van het bedrijf.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

BEHOORLIJK AANBOD VAN NON-ALCOHOLISCHE DRANKEN
IMG_1991

OMSCHRIJVING

Aanbieden en promoten van een ruim aanbod mocktails, kombucha, home-made lemonades en andere alternatieven voor alcoholische dranken. Deze kunnen ook als eerste geplaatst worden op de prijs-/ en menulijsten. Nu staan vaak eerst de 'bieren' als eerste in aanbod, en de non-alcoholische dranken verder in de lijst staan.

Bij de opmaak van sponsorcontracten met drankbedrijven kan dit als voorwaarde mee opgenomen worden, en kan bij een te beperkt aanbod van non-alcoholische dranken vereist worden dat alternatieven van andere leveranciers mogen worden opgenomen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ROOKVRIJ(E RUIMTES OP) EVENT
03_smokefree-1-2

OMSCHRIJVING

Er mag op het festivalterrein op bepaalde plaatsen niet gerookt worden. Alternatief is net dat er alleen maar op bepaalde plaatsen mag gerookt worden (zie La Semo festival). Of een volledig rookvrij event (Zie WK Cycling 2021)

 

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ENKEL ROKEN ONDER ROKERSPARASOL
03_roken_tentje-1

OMSCHRIJVING

Hier dus die rokersparasol! Er 'mag' op het festivalterrein enkel gerookt worden onder een aantal rokersparasols, waar er dan ook nog awareness wordt gecreëerd over het niet zomaar weggooien van sigarettenpeuken op het terrein. Een alternatief is niet-rokers zones, maar dat is uiteraard minder sterk. En nog duurzamer is uiteraard een niet-rokers event, maar dat is niet altijd mogelijk.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AWARENESS ROND ONGEPAST GEDRAG
03_welzijn_sahcha-1

OMSCHRIJVING

Affiches maken de bezoekers attent op mogelijks ongepast gedrag. Samenwerking met Sacha

https://www.plansacha.be/

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

WELL-BEING PARTNER OP EVENT
08_TML-1

OMSCHRIJVING

Bron In4care-website 'In4care is een dynamische en creatieve ledenorganisatie van meer dan 350 zorgactoren, start-ups, bedrijven en partners die samen innovaties in zorg en welzijn realiseren.' En verder : ' In4care organiseert inspiratiesessies, vaak samen met partners, op het kruispunt van zorg/welzijn en start-ups/industrie. Met een focus op innovatie en het realiseren van de toekomst van zorg/welzijn.' Deze partner is dan aanwezig op een event en zet een aantal welzijnsactivaties op.

Foto genomen op Love Tomorrow Conferences

(Vermeldingen van mogelijke toeleveranciers zijn niet preferentieel, en enkel illustratief)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

WE CARE A LOT -WELZIJN EN GEZONDHEID
03_wecarealot

OMSCHRIJVING

Een gezamenlijk initiatief en een soort welzijns- en duurzaamheidscharter van CORE Festival, Extrema Outdoor, Festival Dranouter, Graspop Metal Meeting, Paradise City, Pukkelpop, Rock Werchter en Tomorrowland. Doel is om van festivals gezonde en veilige evenementen te maken. Dit omvat eerder een geheel van SEA's die dan in een overkoepelend gezondheids- en welzijnsplan kunnen worden ingepast.

Overgenomen van de website van Rock Werchter: 'We sensibiliseren en informeren. Over alcohol en drugs, over seksualiteit, over mentaal welzijn, over gezondheid. Zeg neen tegen drugs, ja tegen veilige seks, drink voldoende water, kies voor het openbaar vervoer, smeer die zonnecrème. Loopt het toch mis, dan staan onze medewerkers en hulpdiensten ter beschikking. Op elk moment.'

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VERBOD VAN ALCOHOLSHOTJES
CHECK_EX_DUBBEL2-17

OMSCHRIJVING

Er worden in de barrruimtes geen alcohol'shotje's, dus een dosis alcohol zonder een frisdrank erbij, verkocht. Omdat shotjes meer kunnen aanzetten tot alcoholmisbruik.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.