Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

VEGAN, VEGETARISCH, DAN PAS VLEES,...
halal_food

OMSCHRIJVING

Op de menukaarten en alle menudisplays wordt eerst vegan aangeboden, daarna pas vegetarisch en dan pas de optie kip, vis, vlees. Er kan zelfs overwogen worden om net voor het aanbieden van de optie kip, vis, vlees een surplus in de prijs te vragen bij het standaard aangeboden vegan/vegetarisch aanbod.

Vegan/vegetarisch-optie staat niet bij thema welzijn/gezondheid, omdat er geen consensus is over het al dan niet gezonder zijn. Over het minder belastend zijn voor het milieu van vegan/vegetarisch is er wel consensus.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

INFORMATIE CO2-IMPACT VOEDING
13_03_co2-1

OMSCHRIJVING

Op informatieborden wordt de CO2-impact van elke geserveerde maaltijd gegeven.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

BETER UITVERKOCHT DAN OVERSCHOT
empty_food_plates_at_a_festival__Digital_paintin_6e6dc5ff-2ae9-4502-bedd-165444fc15e3

OMSCHRIJVING

Bij de verschillende aangeboden gerechten wordt er uitgegaan dat een bepaalde gerecht beter uitverkocht is dan dat er overschotten van zijn.

Als een gerecht uitverkocht is, wordt daar ook meteen over gecommuniceerd naar de bezoekers en wordt er duidelijk gemaakt dat dit hoort bij het afval/duurzaamheidsbeleid van het event.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN MOBIELE WASSTRAAT VOOR BEKERS
12_mobielewasstraat-1

OMSCHRIJVING

De mobiele wasstraat zou tussen de 5000 -7500 cups/u aankunnen.

https://thecupstreet.be/nl/

(Foto genomen op Festivak)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

(GRATIS) PROEVEN VEGETARISCH ETEN
02_buthcher-1-2

OMSCHRIJVING

Tijdens het event laat je bezoekers (gratis) proeven van vegetarisch/vegan eten. Vooral interessant voor mensen die nog nooit vegetarisch hebben gegeten. Best nog met een opvolging van eventuele gedragsverandering door de kennismaking met vegetarisch/vegan eten. Hier kunnen zelfs incentives voor bedacht worden.

De foto hier komt van Gent Jazz waar de 'The vegetarian butcher' aanwezig was. Er was aan dat proeven ook een 'Stem en win' actie verbonden waarbij je voor verschillende vegetarische (streek)gerechten kon stemmen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VOEDSELOVERSCHOTTEN VOOR SOCIALE ORGANISATIES
212couleur_cafe_18

OMSCHRIJVING

Overschot aan voedsel wordt maximaal voedselveilig bewaard om daarna te geven aan sociale organisaties zoals de voedselbank, Les Restos du Coeur, het Rode Kruis en lokale organisaties.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

(TAPKRANEN MET) GRATIS WATER
lasemo_fi-10

OMSCHRIJVING

Op de plaatsen waar het mogelijk is wordt er gratis drinkwater aangeboden aan de bezoekers. Eventueel met tapkranen die over het volledige festivalterrein/event te vinden zijn en waar de bezoeker dan zelf zijn (herbruikbare) beker kan vullen met (gratis) drinkbaar water.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

KEYKEG GEBRUIK VOOR DRANKEN
Screenshot 2023-08-09 at 21.28.12

OMSCHRIJVING

Bron website KeyKeg (https://www.keykeg.com/nl/recycling/): "Wij bewijzen dat circulariteit haalbaar is in de wereld van industriële fusten en drankvaten. En dat doen we niet alleen. Om onze ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid verder te versterken, vertrouwen we op een wereldwijd netwerk van retourpartners. Het Global Return Network van KeyKeg bestaat uit partners die lege KeyKegs ophalen, inzamelen en verwerken, zodat materialen van gebruikte duurzame fusten hergebruikt kunnen worden bij de productie van nieuwe duurzame vaten."

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AANBOD CATERING ALTERNATIEVE EIWITBRONNEN
12_eten

OMSCHRIJVING

Alternatieve eiwitbronnen zoals peulvruchten, insecten, zeewier, en plantaardige vleesvervangers spelen een sleutelrol in duurzame voeding. Ze bieden een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele vleeseiwitten, met een lagere uitstoot van broeikasgassen, minder land- en watergebruik, en verminderde afhankelijkheid van veehouderij.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

SAMENWERKING LOKALE PRODUCENTEN (KORTE KETEN)
02_lokaal-1

OMSCHRIJVING

Breed houdt dit in dat er bij voorkeur samengewerkt wordt met lokale bedrijfen/producenten. Bij WECANDANCE wordt er samengewerkt met boerentrots een organisatie die mensen bewuster willen maken over wat er op hun bord komt. Daar hoort ook het bewustworden rond samenwerken met lokale producenten, en gebruik van lokale producten bij.

Bron website boerentrots: 'Vandaag besteden we meer aandacht dan ooit aan wat er op ons bord komt. We zijn allemaal foodie. Fijnproever. Hobbykok. Dat we elke dag vers, gezond en lekker kunnen eten, hebben we te danken aan onze Vlaamse boeren. Zij werken in weer en wind, op alle mogelijke en onmogelijke uren, om de smaken van het land tot bij ons te brengen. Ze zorgen voor ons en onze omgeving. Daar mogen we best #Boerentrots op zijn.'

Of je deze SEA onder SDG 11 'DUURZAME STEDEN EN GEMEENSCHAPPEN' kan onderbrengen hangt af van de inhoud van de SEA zelf.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ALCOHOL-ARME BEDRIJFSCATERING
encon_se6

OMSCHRIJVING

In de bedrijfskantine, trouwens volledig ingericht vanuit het circulariteitsprincipe, is er een ruim aanbod van non-alcoholische dranken.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.