Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

NIEUWKOMERS WORDEN KLETSENDE BARISTA'S
10_koffieklets_gentjazz-1

OMSCHRIJVING

(Bron komafkoffie.gent): "We werken met mensen die een vlucht- of migratieachtergrond hebben. Hen willen we een opleiding tot professioneel barista aanbieden, een vrijwilligersvergoeding aanbieden en persoonlijk begeleiden en ondersteunen in hun professionele ambities (ook buiten het project). We schenken heerlijke, Fairtrade koffie. Want dat is uiteindelijk de beste garantie om hoogkwalitatieve koffie te verkrijgen, waar iedereen die eraan bijdraagt ook een eerlijk loon krijgt."

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN CONCERTKAARTJE GEVEN AAN IEMAND DIE MINDER BEVOORRECHT IS
04_06_free

OMSCHRIJVING

Overgenomen van de website van AB. 'Wanneer je een concertticket koopt, kan je een donatie naar keuze toevoegen aan je bestelling. Zo steun je rechtstreeks het fonds en geef je iemand anders de kans om een concert bij AB bij te wonen.' En 'Voor elk kopje dat je tijdens een concert bij AB terugbrengt zonder je statiegeld terug te vragen, schenken wij €0,10 aan het fonds.' (afbeelding: screenshot AB-website)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AANMAAK INTERACTIEVE KAART
Screenshot 2023-10-07 at 15.21.00

OMSCHRIJVING

Via Google Maps kan je gemakkelijk een te delen interactieve kaart aanmaken, waar je dan de parkings, fietsenstallingen, omleidingen, bushaltes, ingangen, etc. kan op aangeven. Je zou die zelfs kunnen updaten tijdens het event, als bv. een parking volzet is. (Screenshot en inspiratie bij Cyclocross Gullegem)  Gevonden in 'Inspiratiegids duurzame sportevenementen van Sport Vlaanderen'.

Dit kan zorgen voor een Modal shift waardoor er een CO2-reductie kan zijn, en minder verkeersdruk op de lokale gemeenschap

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GRATIS EN VOLDOENDE FIETSPARKING
03_FIETS_PKP-1

OMSCHRIJVING

Er wordt op zoveel mogelijk plaatsen van het event gratis parking én best ook nog eens bewaakte parking voorzien.

Extra kan er op sommige fietsparkingen een mogelijkheid worden aangeboden voor betaalde kleine reparaties en fietsnazicht, al dan niet gesponsord.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

LOKALE EI-LAND EITJES
encon_se5

OMSCHRIJVING

Dit is een voorbeeld uit een bedrijfsetting en dus niet meteen uit een event/venue.

Een werknemer biedt er de eitjes te koop aan die komen van duurzaam gekweekte kippen, die hij samen met zijn vrouw en ouders verzorgt. Een voorbeeld van duurzame korte keten. Misschien zouden ze er ook eens iets leuks mee kunnen doen in de catering van het bedrijf.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEVEN VAN BEKER VOOR GOED DOEL
17_17_partnershippen-1

OMSCHRIJVING

Je kan je herbruikbare beker weggeven en dan wordt de inruilwaarde hiervan geschonken aan een een duidelijk duurzaam doel. Opmerkelijk is dat de partner, River Cleanup hier meegeeft dat we elke week 5  gram plastiek eten, of dus een hoeveelheid gelijk aan aan 1 bankkaart. De relevante SDG's hangen bij een samenwerking met een partner uiteraard af van het doel dat de partner nastreeft. Hier gaat het dus specifiek om het proper maken rivieren, wat dus onder SDG 6.6. en SDG 15.1.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

METEN IMPACT (CO2-GELUID-FIJN STOF)
stories_meten (1 van 1)

OMSCHRIJVING

Bron Stories Unfold: 'Met het organiseren van een evenement zal altijd een directe (door de organisatie zelf) en indirecte (door leveranciers of bezoekers) C02-uitstoot gepaard gaan. Hoeveel juist hangt af van vele factoren. Denk bijvoorbeeld aan het noodzakelijke energieverbruik, de afstand dat een leverancier aflegt, of het type vervoer dat een bezoeker gebruikt. Om Stories Unfold een CO2-neutraal evenement te maken, voeren we grondige metingen en bevragingen uit bij leveranciers en bezoekers om onze CO-2 uitstoot te bepalen. Vervolgens compenseren we deze uitstoot door de nodige maatregelen te treffen.'

(foto is een meetstation dat onder andere geluid, fijn stof, en CO2 meet.)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

RAMMSTEIN LIEFDADIGHEIDSVEILING
17_RAMMSTEIN

OMSCHRIJVING

Rammstein is misschien niet het meest geschikte voorbeeld, maar we geven dit ook enkel mee ter inspiratie voor het uitwerken van eigen SEA's.

Bron Rammstein Charity website: Rammstein are now auctioning carefully selected gold and platinum awards from the band for a Good Cause*. Sorted by albums, the trophies will be released for auction to fans in the coming months. Per album auction, different organizations will be considered for the distribution of the donations.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

IMMERSIVE SOUND IS MINDER DECIBELS
CORE_sound2-250

OMSCHRIJVING

Core festival experimenteerde met "immersief geluid". Op twee podia wordt een geluidsbubbel rond bezoekers gecreëerd, waardoor de muziek enkele decibellen stiller kan zijn wat resulteert in (1) een betere en vooral veiliger ervaring voor festivalgangers en (2) minder overlast voor de buurt.(bron https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/05/26/core-festival-immersive-sound-geluidsnormen/)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

CULTUREEL ERFGOED GEBRUIKEN ALS LOCATIE
11_KASTEEL-1

OMSCHRIJVING

Als voorbeeld geven we het cultureel erfgoed 'Rubenskasteel' in Zemst dat wordt gebruikt als locatie binnen het Stories Unfold project, opgestart door de Vlaamse Overheid. Hierdoor kan er gesteld worden dat er een duurzaamheidsinspanning wordt geleverd om het het culturele erfgoed te 'beschermen' en 'veilig te stellen' (SDG 11.4).

En kan eventueel ook een 'infrastructuur' worden aangepast en duurzamer gemaakt (SDG 9.4).

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ZET AFVAL OM IN GELD (KINDERARMOEDE)
core-15

OMSCHRIJVING

Partner Ethias zal elke kilogram afval, ingezameld via een 'afval'spel, omzetten in euro's om kinderarmoede in België te bestrijden en te voorkomen. (Samen met https://www.pelicano.be/)

De impact zal hier niet meteen zijn op het afvalbeheer, maar wel op de impact gemeenschap en eventueel awareness.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

PLAATSEN TOILETTEN OPENBARE WEG
06_toilet-20

OMSCHRIJVING

Er worden onderweg naar het festival urinoirs geplaatst om wildplassen te voorkomen. Ideaal zou uiteraard zijn als er ook toiletcabines zouden staan, zodat ook vrouwen hier gebruik kunnen van maken. Die cabines stonden wel op de parking, dus voor de mensen die met de auto aankwamen op het festival.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

APP VOOR VERVOER BEZOEKERS VAN DE SHOW
coldplay

OMSCHRIJVING

Coldplay werkt samen met SAP aan de ontwikkeling van een gratis tour-app die fans aanmoedigt om koolstofarm vervoer van en naar shows te gebruiken. (bron https://sustainability.coldplay.com/, bron afbeelding: screenshot YouTube.)

Dit gaat dus vooral over bezoekers van het event en dit zit dus onder SCOPE 3, omdat dit een indirecte uitstoot is en niet direct door de organisatie van het event wordt beheerd. (meer info hierover https://ghgprotocol.org/)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEBRUIK EVENTSTRUCTUUR VOOR BV. PROCLAMATIE
11_PROCLAMATIE

OMSCHRIJVING

De festivalstructuur werd gebruikt om er een proclamatie te houden voor de laatstejaarsstudenten van een basisschool in Brugge. Dit vond plaats tijdens de coronaperiode, waardoor de openluchtstructuur optimale veiligheid kon bieden. (Bron artikel en afbeelding: website HLN)

Voor andere dities wordt er ook amengewerkt met het dancehall festival Bomboclat, dat kort na WECANDANCE doorgaat op dezelfde locatie. Er is dus een intensief  hergebruik van de festivalstructuur.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

SAMENWERKING LOKALE PRODUCENTEN (KORTE KETEN)
02_lokaal-1

OMSCHRIJVING

Breed houdt dit in dat er bij voorkeur samengewerkt wordt met lokale bedrijfen/producenten. Bij WECANDANCE wordt er samengewerkt met boerentrots een organisatie die mensen bewuster willen maken over wat er op hun bord komt. Daar hoort ook het bewustworden rond samenwerken met lokale producenten, en gebruik van lokale producten bij.

Bron website boerentrots: 'Vandaag besteden we meer aandacht dan ooit aan wat er op ons bord komt. We zijn allemaal foodie. Fijnproever. Hobbykok. Dat we elke dag vers, gezond en lekker kunnen eten, hebben we te danken aan onze Vlaamse boeren. Zij werken in weer en wind, op alle mogelijke en onmogelijke uren, om de smaken van het land tot bij ons te brengen. Ze zorgen voor ons en onze omgeving. Daar mogen we best #Boerentrots op zijn.'

Of je deze SEA onder SDG 11 'DUURZAME STEDEN EN GEMEENSCHAPPEN' kan onderbrengen hangt af van de inhoud van de SEA zelf.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ELEKTRISCHE FIETSEN/STEPS 'MEDEWERKERS'
bicycles_photorealistic

OMSCHRIJVING

Medewerkers kunnen tijdens het evenement gebruik maken van elektrische fietsen/steps. Er worden ook oplaadmogelijkheden voorzien. Als deze SEA kan worden uitgebreid tot alle deelnemers (bezoekers, performers,...) heeft deze actie uiteraard nog meer impact.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

DUURZAAMHEIDSCONFERENTIE VOOR STUDENTEN
IMG_2148

OMSCHRIJVING

Het festival Tomorrowland organiseert een LOVE TOMORROW CAMPUS voor studenten over duurzaamheid. (bron website love tomorrow) : 'Blending the sustainability challenges we face with a spirit of optimism and innovation, so typical of our promising youth. At Love Tomorrow Campus, we welcome students and everyone else at an iconic venue to inspire and empower them.'

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

DUURZAAMHEIDS-ACADEMY
encon_se22

OMSCHRIJVING

Vanop de Encon website: 'Encon biedt een brede waaier opleidingen aan voor zowel bedrijfsleiding en -management als voor duurzaamheidsstrategen en -managers. Onze masterclasses, meerdaagse cursussen en workshops vinden plaats bij Infinity te Bilzen, op externe locaties of online via livestreaming en webinars.' https://www.encon.eu/nl-BE/academy

Weetje: de grijze en groene zittingen van de stoeltjes verwijzen naar de verhouding groene en grijze stroom.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.