Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

VEGAN, VEGETARISCH, DAN PAS VLEES,...
halal_food

OMSCHRIJVING

Op de menukaarten en alle menudisplays wordt eerst vegan aangeboden, daarna pas vegetarisch en dan pas de optie kip, vis, vlees. Er kan zelfs overwogen worden om net voor het aanbieden van de optie kip, vis, vlees een surplus in de prijs te vragen bij het standaard aangeboden vegan/vegetarisch aanbod.

Vegan/vegetarisch-optie staat niet bij thema welzijn/gezondheid, omdat er geen consensus is over het al dan niet gezonder zijn. Over het minder belastend zijn voor het milieu van vegan/vegetarisch is er wel consensus.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

NIET PLASSEN OP LAND
04_06_pee_on_land

OMSCHRIJVING

Afbeelding en volgende boodschap genomen van de Glastonbury-website: 'Peeing on the ground causes toxic pollution of the water table. The ground water runs into the central Whitelake River and down the valley for miles around. Wildlife and fish are affected if 200,000 people pee everywhere.The Environment Agency tests the water regularly, and has the power to close down the site if too many people have urinated and polluted the site. It really could be the end of Glastonbury if you pee where you shouldn’t. Please only pee in our thousands of toilets and urinals.'

(SDG 15. LIFE ON LAND, gaat ook over inlandse zoetwatersystemen)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

INFORMATIE CO2-IMPACT VOEDING
13_03_co2-1

OMSCHRIJVING

Op informatieborden wordt de CO2-impact van elke geserveerde maaltijd gegeven.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN TAFEL MET ZONNE-ENERGIE
07_zonnetafel-1

OMSCHRIJVING

Info van op de website van de producent Made Solar Design 

'Wat zijn solarmeubelen nu precies? Dat zijn meubelstukken met een geïntegreerd zonnepaneel en batterij. Dankzij het zonnepaneel kunt je jouw toestel zoals smartphone, tablet,… opladen.Een ingebouwde batterij zorgt ervoor dat je steeds voorzien bent van 2 tot 4 oplaadpunten zonder zelf elektriciteit te betalen.'

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEEF JE BEKER WEG VOOR GOED DOEL
duurzaamheid_wcd

OMSCHRIJVING

De herbruikbare bekers hebben een 'teruggavewaarde'. Je kan je beker ook 'schenken' aan een goed doel. Handig zou zijn dat je met een QR-code ook meteen kan zien voor welk goed doel dat dan ook is. We zetten deze SEA hier in de eerste plaats onder SDG 17, en dus het aangaan van partnerships om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.  Maar eigenlijk kan deze SEA dus in de keuze van de steun van goede doelen verschillende SDGs coveren.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

BETER UITVERKOCHT DAN OVERSCHOT
empty_food_plates_at_a_festival__Digital_paintin_6e6dc5ff-2ae9-4502-bedd-165444fc15e3

OMSCHRIJVING

Bij de verschillende aangeboden gerechten wordt er uitgegaan dat een bepaalde gerecht beter uitverkocht is dan dat er overschotten van zijn.

Als een gerecht uitverkocht is, wordt daar ook meteen over gecommuniceerd naar de bezoekers en wordt er duidelijk gemaakt dat dit hoort bij het afval/duurzaamheidsbeleid van het event.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AFBEELDINGEN DIE TONEN WELK AFVAL WAAR
12_afval_afbeelding-1

OMSCHRIJVING

De sustainability manager van het festival La Semo leerde ons dat het afval selectief verzamelen het beste werkt als er duidelijke afbeeldingen van het soort afval worden aangebracht boven de afvalverzamelpunten. Dat werkt veel beter dan enkel het 'benoemen' van het soort afval. Het is echter toch niet zo eenvoudig om eenduidige afbeeldingen te vinden. Bij La Semo zetten ze op het begin van het festival ook nog eens vrijwilligers bij de vuilbakken om de mensen te helpen om de juiste keuze te maken (Awareness)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AWARENESS ROND ONGEPAST GEDRAG
03_welzijn_sahcha-1

OMSCHRIJVING

Affiches maken de bezoekers attent op mogelijks ongepast gedrag. Samenwerking met Sacha

https://www.plansacha.be/

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

CIRCULAIRE ZONNEBRILLEN
12_caps-shades-1

OMSCHRIJVING

Samen met een een verkoper/producten van zonnebrileln maken ze van dopjes van petflessen zonnebrillen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AWARENESS ROND DUURZAAMHEID
12_08_awar-1

OMSCHRIJVING

Door de eigen duurzaamheidsdoelstellingen duidelijk mee te geven, kan je meer awareness creëren rond duurzaamheid.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN GRATIS ALCOHOLTEST
0305_alcoholtest-1

OMSCHRIJVING

Je kan gratis een alcoholtest doen, waardoor er meer awareness gecreëerd wordt rond de mogelijke gevaren van alcoholgebruik. Voor jezelf, en al zeker als je dan nog eens zelf chauffeur zou zijn.

https://fline-group.com/startpagina/

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

'WORKSHOP' COMPOSTTOILETTEN
stories_compost (1 van 1)

OMSCHRIJVING

Uiteraard kunnen er rond veel aspecten van duurzaamheid een workshop gegeven worden op een event. Dit voorbeeld is dus ter inspiratie.

Na de duurzaamheidsrondleiding voor de eventprofessionals op Stories Unfold was er nog een 'workshop' rond het gebruik van composttoiletten. Learnings waren o.a.

  • Gebruik van het juiste, voldoende fijne zaagsel is heel belangrijk, omdat er dan een soort van biofilter zijn werk kan doen
  • Als compost wordt getransporteerd dan wordt het blijkbaar afval en valt het onder het afvaldecreet en mag het zeker niet meer gebruikt worden als compost

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

BEWUSTZIJN BELANG ZONNECREME
03_sunlobster-1

OMSCHRIJVING

De rode kreeften staan symbool voor het verbranden door de zon. De twee 'kreeften' deelden gratis zonnecreme-staaltjes uit. Door deze aanpak creëer ook meer awareness dan door enkel het aanbieden van zonnecreme.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

RAMMSTEIN LIEFDADIGHEIDSVEILING
17_RAMMSTEIN

OMSCHRIJVING

Rammstein is misschien niet het meest geschikte voorbeeld, maar we geven dit ook enkel mee ter inspiratie voor het uitwerken van eigen SEA's.

Bron Rammstein Charity website: Rammstein are now auctioning carefully selected gold and platinum awards from the band for a Good Cause*. Sorted by albums, the trophies will be released for auction to fans in the coming months. Per album auction, different organizations will be considered for the distribution of the donations.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

HERGEBRUIK VAN CONFERENTIEBADGE
12_services_mifa

OMSCHRIJVING

Badges hergebruiken, en daarom worden ze op het eind van het congres/event verzameld om voor een volgend event opnieuw gebruikt te worden.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

JERSEY (MERCHANDISE) VAN GERECYCLEERDE PLASTIC FLESSEN
jersey-1

OMSCHRIJVING

Vanaf 2021 ontvangen de wereldkampioenen een ecovriendelijke regenboogtrui. Elke trui zal ongeveer 5 gerecycleerde plastiek flessen bevatten. (bron Duurzaamheidsplan WK 21)  Deze actie is uiteraard eerder symbolisch en heeft vooral een 'awareness'-waarde. Benieuwd of dat ook kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld merchandise van artiesten.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

INZAMELEN AFVAL WORDT EEN SPEL
12_SPELAFVAL-1

OMSCHRIJVING

Op Rock Herk hebben ze van het inzamelen van petflessen een spel gemaakt waarbij  je een drankticket of een gadget kan winnen.

De impact zal hier niet meteen zijn op het afvalbeheer, maar wel op de impact gemeenschap en dus vooral op het creëren van awareness.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

DUURZAAMHEIDS- EN PROCUREMENT CHARTER
17_GOVERNANCE_DUUR-09

OMSCHRIJVING

Een intern (medewerkers) en extern (andere stakeholders) duurzaamheidscharter. Tegelijkertijd kan er een procurementcharter worden opgemaakt waarbinnen er gesteld wordt dat alle leveranciers moeten voldoen aan een duurzaamheidscharter.

Meer info
Voorbeeld duurzaamheidscharter (appendix 3) WK WIELRENNEN 2021
Richtlijnen voor duurzaam inkopen in de sport Guidance on Sustainble Sourcing in Sport (IOC, check pag 78 voor template)

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN EVENTACADEMY TIJDENS EN OP HET FESTIVAL
04_eventaca

OMSCHRIJVING

Dit is een fictief voorbeeld: samen met Artevelde Hogeschool en Event Confederation wordt er door het betrokken event een eventacademie ontwikkeld waar deelnemers en/of stagiairs direct kunnen leren van de professionals die op het festival werken. Er is ook deelnemersruimte voor studenten/stagiars uit een een minder begoede achtergrond.

Een voorbeeld uit de echte wereld is de dj-academy van Tomorrowland. Maar of dit onder SDG4.4 kan geplaatst worden en er hier relevante vaardigheden worden bijgebracht is niet meteen duidelijk.

De link met SDG 9.1. waarbij de infrastructuur dus wordt gebruikt voor economische ontwikkeling en menselijk welzijn is misschien ook wat ver gezocht, maar geven we hier toch mee ter inspiratie.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

WE CARE A LOT -WELZIJN EN GEZONDHEID
03_wecarealot

OMSCHRIJVING

Een gezamenlijk initiatief en een soort welzijns- en duurzaamheidscharter van CORE Festival, Extrema Outdoor, Festival Dranouter, Graspop Metal Meeting, Paradise City, Pukkelpop, Rock Werchter en Tomorrowland. Doel is om van festivals gezonde en veilige evenementen te maken. Dit omvat eerder een geheel van SEA's die dan in een overkoepelend gezondheids- en welzijnsplan kunnen worden ingepast.

Overgenomen van de website van Rock Werchter: 'We sensibiliseren en informeren. Over alcohol en drugs, over seksualiteit, over mentaal welzijn, over gezondheid. Zeg neen tegen drugs, ja tegen veilige seks, drink voldoende water, kies voor het openbaar vervoer, smeer die zonnecrème. Loopt het toch mis, dan staan onze medewerkers en hulpdiensten ter beschikking. Op elk moment.'

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.