Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

NIET PLASSEN OP LAND
04_06_pee_on_land

OMSCHRIJVING

Afbeelding en volgende boodschap genomen van de Glastonbury-website: 'Peeing on the ground causes toxic pollution of the water table. The ground water runs into the central Whitelake River and down the valley for miles around. Wildlife and fish are affected if 200,000 people pee everywhere.The Environment Agency tests the water regularly, and has the power to close down the site if too many people have urinated and polluted the site. It really could be the end of Glastonbury if you pee where you shouldn’t. Please only pee in our thousands of toilets and urinals.'

(SDG 15. LIFE ON LAND, gaat ook over inlandse zoetwatersystemen)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VEGAN VISPRODUCTEN
02_vegan_vis-1

OMSCHRIJVING

Een aanbod van vegan visproducten in plaats van echte visproducten.

Info van op de website van de leverancier Vegan Visboer 

Vegan Visboer visvervangers in het kort:

  • 100% diervrij
  • Duurzaam en milieuvriendelijk
  • Mét belangrijke omega 3, 6 en 9
  • Op basis van non-GMO rijst

(foto genomen op Festivak)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AFRASTERING/BESCHERMING JONGE BOMEN
15_bomen_afrast_gentjazz-1

OMSCHRIJVING

Een afrastering van de bomen zorgt ervoor dat ze niet beschadigd worden. Extra boomschors kan voor nog meer bescherming zorgen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EXTRA BOOMSCHORS OM DE BOMEN TE BESCHERMEN
CORE_IBARK2-250

OMSCHRIJVING

Er wordt extra schors aangebracht om de wortels van de bomen beter te beschermen. (foto door Fre Busscher)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEBRUIK VAN BESCHERMENDE RIJPLATEN
15_landdegradatie-6

OMSCHRIJVING

Het gebruik van rijplaten bij parkeerterreinen, en andere kwetsbare plaatsen om bodemaantasting tegen te gaan. Deze SEA mag dan wel voor zich spreken, en behoort eigenlijk tot normaal en professioneel eventmanagement, toch zie je nog evenementen waar rijplaten niet voorzien zijn en dit voor ernstige bodembeschadiging kan zorgen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEEN VUURWERK MEER
fireworks_at_a_festival_photo_taken_from_a_drone_971256bd-9ed6-41a3-9a87-e462a22bfc1a

OMSCHRIJVING

WECANDANCE is gestopt met op het einde van het festival vuurwerk af te steken. Vuurwerk is vervuilend voor het milieu en kan daarnaast ook een grote impact hebben op het welzijn van vooral de dieren. Zeker als vuurwerk laat in de avond wordt afgeschoten. Als er toch vuurwerk wordt gebruikt, dan kijken voor de meest duurzame alternatieven.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VOLLEDIG ROOKVRIJ EVENT
Screenshot 2023-01-21 at 12.28.42

OMSCHRIJVING

Het event, waar mogelijk, volledig rookvrij maken. Het WK CYCLING 2021 was bijvoorbeeld een volledig rookvrij evenement, in samenwerking met 'Kom op tegen Kanker’.

Een alternatief is een rookarm event en dan kan er een beperkt aantal, duidelijk afgebakende rokerszones worden voorzien. Op het festival La Semo hebben ze bijvoorbeeld rokersparasols geplaatst, waaronder er nog mag worden gerookt. Daar kan er ook nog aan 'awareness' worden gedaan rond het gevaar van roken alsook over het zomaar weggooien van peuken.

Extra kan dit ook het aantal peuken op de grond verminderen. Eventueel kan hier dus ook nog  SDG 15 'LEVEN OP HET LAND' kunnen worden meegegeven en dan ook het thema natuurbehoud.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

UITDELEN VAN GRATIS SIGARETTENETUIS
etuis-1

OMSCHRIJVING

Er worden gratis sigarettenetuis, voor het wegbergen van de peuken, aangeboden. Deze worden ook gegeven bij aankoop van sigaretten op het event. Dit is voor een bepaalde editie een actie in samenwerking met de stad Brugge. Bedoeling van deze sigarettenetuis is uiteraard om finaal minder weggegooide sigarettenpeuken op de grond te hebben. WECANCANCE is een strandfestival, dus dan zijn weggegooide sigarettenpeuken nog net iets moeilijker te verwijderen, want in geen tijd zitten ze onder het zand verborgen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

OFFSETTING CO2-UITSTOOT
15_TREESWCD

OMSCHRIJVING

Over compenseren van CO2-uitstoot.

https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_offsets_and_credits

Er is ook behoorlijk wat kritiek op OFFSET-projecten. Een interessant artikel hierover kan je hier vinden.

https://www.theguardian.com/environment/2011/sep/16/carbon-offset-projects-carbon-emissions

Bron foto is screenshot website Eventix die via hun service ticketverkoop de mogelijkheid aanbieden aan ticketkopers om CO2-uitstoot te compenseren. Ze geven daarbij de volgende omschrijving : 'Hoe ticketkopers kunnen bijdragen? Bij het afronden van hun bestelling krijgen kaartkopers de gelegenheid om met een donatie van € 1 een deel van de CO2 uitstoot van hun evenementervaring te compenseren. Hiervan sturen we 100% van het geld rechtstreeks naar Trees for All, die het aan hun lopende projecten besteden.'

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.