Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

MOBISCORE HELPT OM LOCATIE TE BEPALEN
Screenshot 2023-10-05 at 18.30.21

OMSCHRIJVING

Als je de keuze hebt tussen locaties/steden, dan best eens vooraf de MOBISCORE bekijken. Dan krijg je naast een score ook verduidelijkingen over openbaar vervoer en over  'Ontspanning, sport en cultuur.

Bron Mobiscore-website: 'Ontdek met de Mobiscore in welke buurt je vlot te voet of met de fiets tot bij een geheel van voorzieningen kan geraken.  Hoe hoger de Mobiscore, hoe lager de verwachte mobiliteits- en milieu-impact.'Mobiscore Website

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AANMAAK INTERACTIEVE KAART
Screenshot 2023-10-07 at 15.21.00

OMSCHRIJVING

Via Google Maps kan je gemakkelijk een te delen interactieve kaart aanmaken, waar je dan de parkings, fietsenstallingen, omleidingen, bushaltes, ingangen, etc. kan op aangeven. Je zou die zelfs kunnen updaten tijdens het event, als bv. een parking volzet is. (Screenshot en inspiratie bij Cyclocross Gullegem)  Gevonden in 'Inspiratiegids duurzame sportevenementen van Sport Vlaanderen'.

Dit kan zorgen voor een Modal shift waardoor er een CO2-reductie kan zijn, en minder verkeersdruk op de lokale gemeenschap

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GRATIS EN VOLDOENDE FIETSPARKING
03_FIETS_PKP-1

OMSCHRIJVING

Er wordt op zoveel mogelijk plaatsen van het event gratis parking én best ook nog eens bewaakte parking voorzien.

Extra kan er op sommige fietsparkingen een mogelijkheid worden aangeboden voor betaalde kleine reparaties en fietsnazicht, al dan niet gesponsord.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AANPASSEN EVENT AAN OPENBAAR VERVOER
11_traindepartures-2

OMSCHRIJVING

Het event aanpassen aan het aanbod van openbaar vervoer (en omgekeerd). Dat kan dan zowel in tijd zijn (evenementen niet te laat laten stoppen), als in keuze van infrastructuur zijn (toegankelijk met openbaar vervoer), als in samenwerkingen (gratis ticket). En uiteraard is ook het duidelijk communiceren over de acties belangrijk om zoveel mogelijk een modal shift te bekomen en specifiek het autoverkeer te verminderen. Dit kan ook verkeersopstoppingen verminderen wat weer voor een leefbaarder stad/gemeenschap kan zorgen. (SDG 11)

Samenwerking met 'leveranciers' van openbaar vervoer (NMBS, De Lijn,...) indien mogelijk.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

APP VOOR VERVOER BEZOEKERS VAN DE SHOW
coldplay

OMSCHRIJVING

Coldplay werkt samen met SAP aan de ontwikkeling van een gratis tour-app die fans aanmoedigt om koolstofarm vervoer van en naar shows te gebruiken. (bron https://sustainability.coldplay.com/, bron afbeelding: screenshot YouTube.)

Dit gaat dus vooral over bezoekers van het event en dit zit dus onder SCOPE 3, omdat dit een indirecte uitstoot is en niet direct door de organisatie van het event wordt beheerd. (meer info hierover https://ghgprotocol.org/)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

BELONEN VAN DOORDACHT AUTOGEBRUIK/DEELMOBILITEIT
IMG_0153

OMSCHRIJVING

Je kan bezoekers belonen als ze niet met de auto komen. Of je kan auto's met bijvoorbeeld minstens 2 passagiers een gratis parking geven (deelmobiliteit), of een andere incentive bedenken die aan het event is gekoppeld. Best dan een incentive die duurzaamheid nog eens extra in het zonnetje zet.

Het belonen van zachte mobiliteit en dus "schone" en milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals wandelen, steppen of fietsen, kan uiteraard ook.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VERHUUR EN HERSTEL FIETSEN
11_stad_fietsen_her-15

OMSCHRIJVING

Een voldoende aanbod van verhuur en herstel van fietsen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

DEELFIETSEN
11_stad_fietsen-15

OMSCHRIJVING

Voldoende aanbod van deelfietsen in de stad

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.