Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

BETER UITVERKOCHT DAN OVERSCHOT
empty_food_plates_at_a_festival__Digital_paintin_6e6dc5ff-2ae9-4502-bedd-165444fc15e3

OMSCHRIJVING

Bij de verschillende aangeboden gerechten wordt er uitgegaan dat een bepaalde gerecht beter uitverkocht is dan dat er overschotten van zijn.

Als een gerecht uitverkocht is, wordt daar ook meteen over gecommuniceerd naar de bezoekers en wordt er duidelijk gemaakt dat dit hoort bij het afval/duurzaamheidsbeleid van het event.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

MILIEUVRIENDELIJKE SCHOONMAAKPRODUCTEN
ZONDER

OMSCHRIJVING

Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten, best dus ook met een duurzaamheidslabel. Wil je informatie over een bepaald label? Dan kan je dit hier checken https://www.labelinfo.be/nl/

Specifieke labelinformatie over onderhoudsproducten, kan je hier vinden.  https://www.labelinfo.be/nl#search//10

Bron website labelinfo: "Labelinfo werkt samen met Tracé en Eos Wetenschap om de bewuste consument correct te informeren over duurzaamheid. Op Eos Tracé leer je het verhaal kennen achter dagelijkse producten zoals kippenvlees, koffie, chocolade of zalm."

De website 'labelinfo' wordt hier als referentie opgegeven omdat deze website ook in de 'Inspiratietgids voor duurzame sportevenemementen' wordt meegegeven.

Over schoonmaak- en andere producten met een EU Ecoloabel vind je ook nog interessante info hier.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

HERBESTEMMING SPANDOEKEN, VLAGGEN, ...
06_COMPOSTTOILETTEN-6

OMSCHRIJVING

Gebruikte spandoeken en vlaggen kunnen andere nuttige toepassingen krijgen, zoals het vervaardigen van stevige tassen en beschermende hoezen of het creëren van unieke, decoratieve kunstwerken. Zo worden materialen hergebruikt, afval verminderd en krijgen oude materialen een nieuw leven.

Foto komt van het festival La Semo, waar de spandoeken werden gebruikt voor het maken van de wanden van de composttoiletten.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AFBEELDINGEN DIE TONEN WELK AFVAL WAAR
12_afval_afbeelding-1

OMSCHRIJVING

De sustainability manager van het festival La Semo leerde ons dat het afval selectief verzamelen het beste werkt als er duidelijke afbeeldingen van het soort afval worden aangebracht boven de afvalverzamelpunten. Dat werkt veel beter dan enkel het 'benoemen' van het soort afval. Het is echter toch niet zo eenvoudig om eenduidige afbeeldingen te vinden. Bij La Semo zetten ze op het begin van het festival ook nog eens vrijwilligers bij de vuilbakken om de mensen te helpen om de juiste keuze te maken (Awareness)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN MOBIELE WASSTRAAT VOOR BEKERS
12_mobielewasstraat-1

OMSCHRIJVING

De mobiele wasstraat zou tussen de 5000 -7500 cups/u aankunnen.

https://thecupstreet.be/nl/

(Foto genomen op Festivak)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

CIRCULAIRE ZONNEBRILLEN
12_caps-shades-1

OMSCHRIJVING

Samen met een een verkoper/producten van zonnebrileln maken ze van dopjes van petflessen zonnebrillen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

HERBRUIKBARE SIGNALISATIE/T-SHIRTS,...
12_signalisatie-1

OMSCHRIJVING

Zorg ervoor dat alle, of toch zoveel mogelijk, signalisatie datumvrij is, en dus niet afhankelijk van gebruik per editie. Hetzelfde geldt voor alle materiaal dat wordt gebruikt bij de productie van het event, zoals t-shirts,.... Net zoals voor het materiaal gebruikt door de bezoekers wordt er ook gestreefd naar hergebruik (Rugnummers, naambadges, uiteraard bekers, ...)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AFVALBEHEERPLANNING IN WERKING
600px-Ladder_van_Lansink

OMSCHRIJVING

Een afvalbeheerplan is een gedocumenteerd plan dat de verwachte hoeveelheid en soort afval beschrijft dat door het evenement zal worden geproduceerd en hoe het zal worden hergebruikt, gerecycled of verwijderd. De beoordeling van deze maatregel kan gebaseerd zijn op bewijs dat voldoet aan de kernvereisten van erkende nationale of internationale richtlijnen. (Source: ASOIF, Measuring the impact of events, p 86)

Het afval(beheer)plan is een van Actieplannen die moeten worden opgemaakt.

SDG 12 geeft voor de afvalverwerking/vermindering de regel 'prevention, reduction, recycling and reuse' mee (12.5). Handiger is de Ladder van Lansink om een verwerkingsstrategie uit te werken. Die heeft 6 stappen: Preventie, Hergebruik, Recycling, Energie, Verbranden, Storten. (afbeelding wikipedia)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ladder_van_Lansink

Info over sorteerregels voor bedrijven in Vlaanderen bij Ovam. 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEEN VUURWERK MEER
fireworks_at_a_festival_photo_taken_from_a_drone_971256bd-9ed6-41a3-9a87-e462a22bfc1a

OMSCHRIJVING

WECANDANCE is gestopt met op het einde van het festival vuurwerk af te steken. Vuurwerk is vervuilend voor het milieu en kan daarnaast ook een grote impact hebben op het welzijn van vooral de dieren. Zeker als vuurwerk laat in de avond wordt afgeschoten. Als er toch vuurwerk wordt gebruikt, dan kijken voor de meest duurzame alternatieven.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

HERGEBRUIK VAN CONFERENTIEBADGE
12_services_mifa

OMSCHRIJVING

Badges hergebruiken, en daarom worden ze op het eind van het congres/event verzameld om voor een volgend event opnieuw gebruikt te worden.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

LAAT JE EIGEN T-SHIRT BEDRUKKEN
02_merch-1

OMSCHRIJVING

De bezoekers kunnen hun eigen t-shirt, short,... meebrengen en dan wordt op het event zelf het logo van het event of van de artiest erop geprint. Uiteraard wordt hier vooraf over gecommuniceerd via de socials.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

WATER IN ZEEWIERVERPAKKING
12_zeewierverpakking-1

OMSCHRIJVING

Je kan 'proeven' van water in oplosbare en eetbare zeewierverpakking. Het zou kunnen gebruikt worden op events, maar of dit ook praktisch toepasbaar is, weten we niet meteen. Voorlopig vooral ook een mogelijke awareness-impact

Voorbeeld http://www.oohowater.com/

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

DENK NA OVER GOODIEBAGS, MERCHANDISE
12_GOODIE-1

OMSCHRIJVING

Denk na over het materiaal dat wordt weggegeven of eventjes gebruikt door een deelnemer/bezoeker (goodiebags, medailles, lanyards, medailles, t-shirts (!),rugnummers,...).  Of materiaal dat wordt gekocht (bv. merchandise). Volg de ladder van Lansink en kijk of het materiaal wel echt nodig is (preventie), en of het materiaal kan worden hergebruikt, of worden gerecycleerd. 

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

JERSEY (MERCHANDISE) VAN GERECYCLEERDE PLASTIC FLESSEN
jersey-1

OMSCHRIJVING

Vanaf 2021 ontvangen de wereldkampioenen een ecovriendelijke regenboogtrui. Elke trui zal ongeveer 5 gerecycleerde plastiek flessen bevatten. (bron Duurzaamheidsplan WK 21)  Deze actie is uiteraard eerder symbolisch en heeft vooral een 'awareness'-waarde. Benieuwd of dat ook kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld merchandise van artiesten.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

INZAMELEN AFVAL WORDT EEN SPEL
12_SPELAFVAL-1

OMSCHRIJVING

Op Rock Herk hebben ze van het inzamelen van petflessen een spel gemaakt waarbij  je een drankticket of een gadget kan winnen.

De impact zal hier niet meteen zijn op het afvalbeheer, maar wel op de impact gemeenschap en dus vooral op het creëren van awareness.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GECERTIFICIEERD PAPIER EN VERBRUIK VERMINDEREN
12_COMMUNICATIE (1 van 1)

OMSCHRIJVING

Als er al papier wordt gebruikt, gebruik dan FSC-gelabeld (Forest Stewardship Council), chloorvrij papier, geprint met milieuvriendelijke inkt.

Meer info https://be.fsc.org/be-nl en zoeken op FSC-producten kan hier www.ikzoekfsc.be

Naast FSC-label is er ook het PEFC-label (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Meer info https://www.pefc.org/

Foto en bron Stories Unfold: 'De vele QR-codes al gezien? Om ons papierverbruik aanzienlijke te verminderen, maken we gebruik van digitale communicatie en krijtborden. Heb je zelf papieren flyers van je evenement of onderneming bij? Laat ze dan achter in onze Streekwinkel.'

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

BEWUSTMAKING NATUURBEHOUD CREW (OPBOUW)
RONDLEIDING20

OMSCHRIJVING

Door 'natuurbehoud'-boodschappen op t-shirts te drukken die alle medewerkers dan dragen tijdens de opbouw van het festival is er een constante bewustmaking van zowel de interne als externe medewerkers. Specfiek voor WECANDANCE is het belangrijk dat de medewerkers zich bewust zijn van het kustecosysteem, en dus van het belang om bijvoorbeeld geen sigarettenpeuken op het strand te gooien. T-shirts worden doorheen de volledige opbouw van het festival gebruikt.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ASBAKKEN WORDEN GEMAAKT UIT PEUKEN
Screenshot 2023-08-09 at 22.03.27

OMSCHRIJVING

De verzamelde peuken worden gebruikt om asbakken te maken, die dan weer worden gebruikt op het festival zelf. Naast een eerder (beperkt) hergebruik van afval kan ook de awareness-factor belangrijk binnen deze SEA.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ETEN GEMAAKT VAN RIJPE SURPLUS BANANEN
02_rescued bananas_gentjazz-1

OMSCHRIJVING

Gebakjes, milkshakes, ijs en andere lekkernijen gemaakt van rijpe surplus bananen die normaal worden weggegooid in de supermarkt. (Bron www.nana.gent)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VOEDSELOVERSCHOTTEN VOOR SOCIALE ORGANISATIES
212couleur_cafe_18

OMSCHRIJVING

Overschot aan voedsel wordt maximaal voedselveilig bewaard om daarna te geven aan sociale organisaties zoals de voedselbank, Les Restos du Coeur, het Rode Kruis en lokale organisaties.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.