Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

ZET AFVAL OM IN GELD (KINDERARMOEDE)
core-15

OMSCHRIJVING

Partner Ethias zal elke kilogram afval, ingezameld via een 'afval'spel, omzetten in euro's om kinderarmoede in België te bestrijden en te voorkomen. (Samen met https://www.pelicano.be/)

De impact zal hier niet meteen zijn op het afvalbeheer, maar wel op de impact gemeenschap en eventueel awareness.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

SAMENWERKING LOKALE PRODUCENTEN (KORTE KETEN)
02_lokaal-1

OMSCHRIJVING

Breed houdt dit in dat er bij voorkeur samengewerkt wordt met lokale bedrijfen/producenten. Bij WECANDANCE wordt er samengewerkt met boerentrots een organisatie die mensen bewuster willen maken over wat er op hun bord komt. Daar hoort ook het bewustworden rond samenwerken met lokale producenten, en gebruik van lokale producten bij.

Bron website boerentrots: 'Vandaag besteden we meer aandacht dan ooit aan wat er op ons bord komt. We zijn allemaal foodie. Fijnproever. Hobbykok. Dat we elke dag vers, gezond en lekker kunnen eten, hebben we te danken aan onze Vlaamse boeren. Zij werken in weer en wind, op alle mogelijke en onmogelijke uren, om de smaken van het land tot bij ons te brengen. Ze zorgen voor ons en onze omgeving. Daar mogen we best #Boerentrots op zijn.'

Of je deze SEA onder SDG 11 'DUURZAME STEDEN EN GEMEENSCHAPPEN' kan onderbrengen hangt af van de inhoud van de SEA zelf.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AWARENESS ROND ONGEPAST GEDRAG
03_welzijn_sahcha-1

OMSCHRIJVING

Affiches maken de bezoekers attent op mogelijks ongepast gedrag. Samenwerking met Sacha

https://www.plansacha.be/

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

WELL-BEING PARTNER OP EVENT
08_TML-1

OMSCHRIJVING

Bron In4care-website 'In4care is een dynamische en creatieve ledenorganisatie van meer dan 350 zorgactoren, start-ups, bedrijven en partners die samen innovaties in zorg en welzijn realiseren.' En verder : ' In4care organiseert inspiratiesessies, vaak samen met partners, op het kruispunt van zorg/welzijn en start-ups/industrie. Met een focus op innovatie en het realiseren van de toekomst van zorg/welzijn.' Deze partner is dan aanwezig op een event en zet een aantal welzijnsactivaties op.

Foto genomen op Love Tomorrow Conferences

(Vermeldingen van mogelijke toeleveranciers zijn niet preferentieel, en enkel illustratief)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

WE CARE A LOT -WELZIJN EN GEZONDHEID
03_wecarealot

OMSCHRIJVING

Een gezamenlijk initiatief en een soort welzijns- en duurzaamheidscharter van CORE Festival, Extrema Outdoor, Festival Dranouter, Graspop Metal Meeting, Paradise City, Pukkelpop, Rock Werchter en Tomorrowland. Doel is om van festivals gezonde en veilige evenementen te maken. Dit omvat eerder een geheel van SEA's die dan in een overkoepelend gezondheids- en welzijnsplan kunnen worden ingepast.

Overgenomen van de website van Rock Werchter: 'We sensibiliseren en informeren. Over alcohol en drugs, over seksualiteit, over mentaal welzijn, over gezondheid. Zeg neen tegen drugs, ja tegen veilige seks, drink voldoende water, kies voor het openbaar vervoer, smeer die zonnecrème. Loopt het toch mis, dan staan onze medewerkers en hulpdiensten ter beschikking. Op elk moment.'

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VOLLEDIG ROOKVRIJ EVENT
Screenshot 2023-01-21 at 12.28.42

OMSCHRIJVING

Het event, waar mogelijk, volledig rookvrij maken. Het WK CYCLING 2021 was bijvoorbeeld een volledig rookvrij evenement, in samenwerking met 'Kom op tegen Kanker’.

Een alternatief is een rookarm event en dan kan er een beperkt aantal, duidelijk afgebakende rokerszones worden voorzien. Op het festival La Semo hebben ze bijvoorbeeld rokersparasols geplaatst, waaronder er nog mag worden gerookt. Daar kan er ook nog aan 'awareness' worden gedaan rond het gevaar van roken alsook over het zomaar weggooien van peuken.

Extra kan dit ook het aantal peuken op de grond verminderen. Eventueel kan hier dus ook nog  SDG 15 'LEVEN OP HET LAND' kunnen worden meegegeven en dan ook het thema natuurbehoud.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN GRATIS ALCOHOLTEST
0305_alcoholtest-1

OMSCHRIJVING

Je kan gratis een alcoholtest doen, waardoor er meer awareness gecreëerd wordt rond de mogelijke gevaren van alcoholgebruik. Voor jezelf, en al zeker als je dan nog eens zelf chauffeur zou zijn.

https://fline-group.com/startpagina/

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

MULTI-INZETBARE GEBRUIKSRUIMTES
duurzaamheid-19

OMSCHRIJVING

Aparte ruimtes voorzien voor mensen die bijvoorbeeld een stoma willen vervangen, of afkolfruimtes voorzien, ....

Als deze acties impact moeten hebben op de bereidheid om te komen dan moet er over deze services ook vooraf duidelijk worden gecommuniceerd.

Afbeelding komt van op Pukkelpop waar er een ruimte is voorzien waar vrouwen in een veilige omgeving melk kunnen afkolven. De melk kan ook veilig worden bewaard. Meer dan 100 vrouwen hebben hier gebruik van gemaakt. Project hebben ze opgezet in samenwerking met UCLL University College.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

DUURZAAMHEIDSCONFERENTIE VOOR STUDENTEN
IMG_2148

OMSCHRIJVING

Het festival Tomorrowland organiseert een LOVE TOMORROW CAMPUS voor studenten over duurzaamheid. (bron website love tomorrow) : 'Blending the sustainability challenges we face with a spirit of optimism and innovation, so typical of our promising youth. At Love Tomorrow Campus, we welcome students and everyone else at an iconic venue to inspire and empower them.'

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN EVENTACADEMY TIJDENS EN OP HET FESTIVAL
04_eventaca

OMSCHRIJVING

Dit is een fictief voorbeeld: samen met Artevelde Hogeschool en Event Confederation wordt er door het betrokken event een eventacademie ontwikkeld waar deelnemers en/of stagiairs direct kunnen leren van de professionals die op het festival werken. Er is ook deelnemersruimte voor studenten/stagiars uit een een minder begoede achtergrond.

Een voorbeeld uit de echte wereld is de dj-academy van Tomorrowland. Maar of dit onder SDG4.4 kan geplaatst worden en er hier relevante vaardigheden worden bijgebracht is niet meteen duidelijk.

De link met SDG 9.1. waarbij de infrastructuur dus wordt gebruikt voor economische ontwikkeling en menselijk welzijn is misschien ook wat ver gezocht, maar geven we hier toch mee ter inspiratie.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GRATIS WATER EN INFO
0601_water-1

OMSCHRIJVING

Op de plaatsen waar het mogelijk is wordt er gratis drinkwater aangeboden aan de bezoekers. Eventueel met tapkranen die over het volledige festivalterrein/event te vinden zijn en waar de bezoeker dan zelf zijn (herbruikbare) beker kan vullen met (gratis) drinkbaar water. Hier wordt er ook nog extra informatie gegeven voor eventorganisatoren die zelf een gratis waterkraan willen laten plaatsen. Je kan er ook een drinkbrus kopen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

STRUCTURELE SAMENWERKING VERENIGINGEN
10_steiner-1

OMSCHRIJVING

Vanop de BEAT (SPORTPALEIS)-website:

'Sinds jaren bieden wij lokale verenigingen de kans om onze toogdiensten te verzorgen. Op die manier kunnen zij een aardig centje bijverdienen om hun werking te financieren. Verenigingen met een sociaal, cultureel of sportief doel krijgen de mogelijkheid om een toog uit te baten en op deze manier geld in te zamelen voor de club of voor een goed doel. Zo vloeit er oa geld naar de revalidatie van personen met een handicap in Guatemala, naar tijdelijk onderdak voor jongeren in moeilijkheden en naar vele andere mooie projecten. Met dank aan alle vrijwilligers want zij zorgen ervoor dat we als samenleving meer kunnen realiseren.'

 

Vrijwilligerswerking met verenigingen met een sociaal, cultureel of sportief doel krijgen de mogelijkheid om een toog uit te baten en op deze manier geld in te zamelen hun werking. Zo wordt er onder andere samengewerkt met  Tumbador, Hoeve Events, de Poekoeks

De foto is genomen in de cateringbar waar een team van de Steinerschool Antwerpen aan de slag is.

Uiteraard kunnen de gekoppelde SDG's hier verschillen al naargelang van de organisatie waar er wordt mee samengewerkt.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

CIRCULAIRE ZONNEBRILLEN
12_caps-shades-1

OMSCHRIJVING

Samen met een een verkoper/producten van zonnebrileln maken ze van dopjes van petflessen zonnebrillen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

APP VOOR VERVOER BEZOEKERS VAN DE SHOW
coldplay

OMSCHRIJVING

Coldplay werkt samen met SAP aan de ontwikkeling van een gratis tour-app die fans aanmoedigt om koolstofarm vervoer van en naar shows te gebruiken. (bron https://sustainability.coldplay.com/, bron afbeelding: screenshot YouTube.)

Dit gaat dus vooral over bezoekers van het event en dit zit dus onder SCOPE 3, omdat dit een indirecte uitstoot is en niet direct door de organisatie van het event wordt beheerd. (meer info hierover https://ghgprotocol.org/)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

OFFSETTING CO2-UITSTOOT
15_TREESWCD

OMSCHRIJVING

Over compenseren van CO2-uitstoot.

https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_offsets_and_credits

Er is ook behoorlijk wat kritiek op OFFSET-projecten. Een interessant artikel hierover kan je hier vinden.

https://www.theguardian.com/environment/2011/sep/16/carbon-offset-projects-carbon-emissions

Bron foto is screenshot website Eventix die via hun service ticketverkoop de mogelijkheid aanbieden aan ticketkopers om CO2-uitstoot te compenseren. Ze geven daarbij de volgende omschrijving : 'Hoe ticketkopers kunnen bijdragen? Bij het afronden van hun bestelling krijgen kaartkopers de gelegenheid om met een donatie van € 1 een deel van de CO2 uitstoot van hun evenementervaring te compenseren. Hiervan sturen we 100% van het geld rechtstreeks naar Trees for All, die het aan hun lopende projecten besteden.'

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

UITDELEN VAN GRATIS SIGARETTENETUIS
etuis-1

OMSCHRIJVING

Er worden gratis sigarettenetuis, voor het wegbergen van de peuken, aangeboden. Deze worden ook gegeven bij aankoop van sigaretten op het event. Dit is voor een bepaalde editie een actie in samenwerking met de stad Brugge. Bedoeling van deze sigarettenetuis is uiteraard om finaal minder weggegooide sigarettenpeuken op de grond te hebben. WECANCANCE is een strandfestival, dus dan zijn weggegooide sigarettenpeuken nog net iets moeilijker te verwijderen, want in geen tijd zitten ze onder het zand verborgen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

RAMMSTEIN LIEFDADIGHEIDSVEILING
17_RAMMSTEIN

OMSCHRIJVING

Rammstein is misschien niet het meest geschikte voorbeeld, maar we geven dit ook enkel mee ter inspiratie voor het uitwerken van eigen SEA's.

Bron Rammstein Charity website: Rammstein are now auctioning carefully selected gold and platinum awards from the band for a Good Cause*. Sorted by albums, the trophies will be released for auction to fans in the coming months. Per album auction, different organizations will be considered for the distribution of the donations.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEVEN VAN BEKER VOOR GOED DOEL
17_17_partnershippen-1

OMSCHRIJVING

Je kan je herbruikbare beker weggeven en dan wordt de inruilwaarde hiervan geschonken aan een een duidelijk duurzaam doel. Opmerkelijk is dat de partner, River Cleanup hier meegeeft dat we elke week 5  gram plastiek eten, of dus een hoeveelheid gelijk aan aan 1 bankkaart. De relevante SDG's hangen bij een samenwerking met een partner uiteraard af van het doel dat de partner nastreeft. Hier gaat het dus specifiek om het proper maken rivieren, wat dus onder SDG 6.6. en SDG 15.1.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

DUURZAAMHEIDS- EN PROCUREMENT CHARTER
17_GOVERNANCE_DUUR-09

OMSCHRIJVING

Een intern (medewerkers) en extern (andere stakeholders) duurzaamheidscharter. Tegelijkertijd kan er een procurementcharter worden opgemaakt waarbinnen er gesteld wordt dat alle leveranciers moeten voldoen aan een duurzaamheidscharter.

Meer info
Voorbeeld duurzaamheidscharter (appendix 3) WK WIELRENNEN 2021
Richtlijnen voor duurzaam inkopen in de sport Guidance on Sustainble Sourcing in Sport (IOC, check pag 78 voor template)

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

METEN IMPACT (CO2-GELUID-FIJN STOF)
stories_meten (1 van 1)

OMSCHRIJVING

Bron Stories Unfold: 'Met het organiseren van een evenement zal altijd een directe (door de organisatie zelf) en indirecte (door leveranciers of bezoekers) C02-uitstoot gepaard gaan. Hoeveel juist hangt af van vele factoren. Denk bijvoorbeeld aan het noodzakelijke energieverbruik, de afstand dat een leverancier aflegt, of het type vervoer dat een bezoeker gebruikt. Om Stories Unfold een CO2-neutraal evenement te maken, voeren we grondige metingen en bevragingen uit bij leveranciers en bezoekers om onze CO-2 uitstoot te bepalen. Vervolgens compenseren we deze uitstoot door de nodige maatregelen te treffen.'

(foto is een meetstation dat onder andere geluid, fijn stof, en CO2 meet.)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.