Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

INFORMATIE CO2-IMPACT VOEDING
13_03_co2-1

OMSCHRIJVING

Op informatieborden wordt de CO2-impact van elke geserveerde maaltijd gegeven.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AANMAAK INTERACTIEVE KAART
Screenshot 2023-10-07 at 15.21.00

OMSCHRIJVING

Via Google Maps kan je gemakkelijk een te delen interactieve kaart aanmaken, waar je dan de parkings, fietsenstallingen, omleidingen, bushaltes, ingangen, etc. kan op aangeven. Je zou die zelfs kunnen updaten tijdens het event, als bv. een parking volzet is. (Screenshot en inspiratie bij Cyclocross Gullegem)  Gevonden in 'Inspiratiegids duurzame sportevenementen van Sport Vlaanderen'.

Dit kan zorgen voor een Modal shift waardoor er een CO2-reductie kan zijn, en minder verkeersdruk op de lokale gemeenschap

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ELEKTRISCHE SHUTTLEBUS
13_clima_bus-1

OMSCHRIJVING

Info van op de website van de leverancier https://eshuttlebus.be/

  • Onze kleine elektrische shuttlebussen zijn geschikt voor 8 of 14 personen
  • Grote elektrische shuttlebussen zijn geschikt voor 24 personen
  • De elektrische treintjes zijn geschikt voor 26 personen
  • Wij leveren onze elektrische huur vervoersmiddelen in heel Europa
  • Wij ontzorgen u bij elk evenement, zo zijn onze shuttlebussen voorzien van alle luxe en comfort en verzorgen wij het vervoer van uw gasten inclusief ervaren chauffeur indien u dit wenst
  • Onze bussen hebben een uitstekende actieradius en zijn binnen 8 uur volledig opgeladen op een normaal 220V stroomnetwerk
  • De elektrische 'People Movers' zijn voorzien van een verzekering en een track en tracé
  • Tussen al onze huur klanten voor een Europees verhuur contract opgemaakt
  • Wij leveren de onze e-shuttlebussen altijd zelf af met de juiste documenten

(Foto genomen op Festivak)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN TAFEL MET ZONNE-ENERGIE
07_zonnetafel-1

OMSCHRIJVING

Info van op de website van de producent Made Solar Design 

'Wat zijn solarmeubelen nu precies? Dat zijn meubelstukken met een geïntegreerd zonnepaneel en batterij. Dankzij het zonnepaneel kunt je jouw toestel zoals smartphone, tablet,… opladen.Een ingebouwde batterij zorgt ervoor dat je steeds voorzien bent van 2 tot 4 oplaadpunten zonder zelf elektriciteit te betalen.'

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GRATIS EN VOLDOENDE FIETSPARKING
03_FIETS_PKP-1

OMSCHRIJVING

Er wordt op zoveel mogelijk plaatsen van het event gratis parking én best ook nog eens bewaakte parking voorzien.

Extra kan er op sommige fietsparkingen een mogelijkheid worden aangeboden voor betaalde kleine reparaties en fietsnazicht, al dan niet gesponsord.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ZONNEPANELEN ALS HERNIEUWBARE ENERGIE
07_13_energy

OMSCHRIJVING

Bron Paradise City website 2023: "To power our festival, we operate with a smart power plan. This includes an algorithm that controls generators to minimise surplus energy consumption. As a result, the energy use per visitor has been significantly lowered over the past years. 86% of the energy on-site is renewable. 76% of that number comes from HVO fuel (used cooking oil, produced in The Netherlands), and 10% comes from solar energy. Looking forward, we aim to increase that share of solar power to 40% with more (and bigger) solar panels. This summer, partner Audi Belgium will foresee a large 170 m2 solar panel, three more EcoPlant solar panels, and a huge battery that saves surplus energy."

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AANPASSEN EVENT AAN OPENBAAR VERVOER
11_traindepartures-2

OMSCHRIJVING

Het event aanpassen aan het aanbod van openbaar vervoer (en omgekeerd). Dat kan dan zowel in tijd zijn (evenementen niet te laat laten stoppen), als in keuze van infrastructuur zijn (toegankelijk met openbaar vervoer), als in samenwerkingen (gratis ticket). En uiteraard is ook het duidelijk communiceren over de acties belangrijk om zoveel mogelijk een modal shift te bekomen en specifiek het autoverkeer te verminderen. Dit kan ook verkeersopstoppingen verminderen wat weer voor een leefbaarder stad/gemeenschap kan zorgen. (SDG 11)

Samenwerking met 'leveranciers' van openbaar vervoer (NMBS, De Lijn,...) indien mogelijk.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

TOILETTEN MET ONTSMETTINGSDISPENSER
03_toilet-2

OMSCHRIJVING

De normale urinoirs voor mannen zijn voorzien van dispensers met ontsmettingsgel. Het is misschien op het randje om dit als een 'duurzaamheidsactie' te omschrijven. Dit hoort eigenlijk thuis onder normaal eventmanagement. Maar het kan wel de gezondheid van de bezoekers verbeteren, dus ergens past het wel onder SDG 3 alsook onder SDG 6.2.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VERVANGEN DOOR LED-VERLICHTING
LIGHTING_AFAS

OMSCHRIJVING

De overstap naar LED-verlichting is een enorme besparing op het energieverbruik en dus beter voor het milieu. De showverlichting in de Black Box, Talent Stage en Foyer volledig vervangen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de toiletruimtes, voorgevel en noodverlichting. Het vervangen van de laatste niet-LED lampen staat op de planning. (source https://www.afaslive.nl/info/duurzaamheid)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VENTILATOREN HOOG IN 'T FOYER
FANS

OMSCHRIJVING

De 'Big Ass Fans' bieden een oplossing voor het duurzaam verwarmen van het 15 meter hoge foyer. Enorme ventilatoren, met een spanwijdte van meer dan 6 meter, zijn geïnstalleerd in het plafond van de foyer. De ventilatoren duwen de warme lucht terug naar beneden. Hierdoor blijft de warme lucht verspreid door het foyer en wordt er enorm bespaard op het energieverbruik. (source https://www.afaslive.nl/info/duurzaamheid)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

OPLAADPALEN VOOR ELEKTRISCHE WAGENS
04_06_LAADPAAL

OMSCHRIJVING

Oplaadpalen voor elektrische auto's op de parkeerplaats van het evenement. Als dit voor het transport is van werknemers dan valt dit onder SCOPE 2 van Greenhouse Gas Protocol, omdat de organisatie dit in principe wel direct kan beheren. Als bezoekers gebruik maken van deze laadpalen, dan valt dit onder SCOPE 3, omdat dit een indirecte uitstoot is en niet direct door de organisatie van het event wordt beheerd. (meer info https://ghgprotocol.org/)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

DUURZAME BRANDSTOF VOOR VLUCHTEN ARTIESTEN
Screenshot 2023-01-21 at 11.53.43

OMSCHRIJVING

Bron DGTL-website: 'On average, one artist is responsible for 196kg of CO2 emissions. Most of the emissions come from short-haul flights. That is why DGTL chooses to keep the artists as local as possible. For international artists has a collaboration with SkyNRG to replace all fossil fuel for the artists’ flights with Sustainable Aviation Fuel (or SAF).' (Image: screenshot YouTube)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEBRUIK HVO-DIESEL VOOR POWER GENERATOREN
_DSF9768

OMSCHRIJVING

Gebruik van biodiesel (HVO) ter vervanging van diesel voor stroomgeneratoren.

Informatie over de voor- en nadelen van HVO of Hydrotreated Vegetable Oil. Randbemerking: dit is s wel info van een commerciele speler 'Volvo Trucks'.

https://www.volvotrucks.nl/nl-nl/news/kennisbank/uitstoot-verminderen/wat-is-hvo-en-wat-zijn-de-voor-en-nadelen.html

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VERMINDEREN CO2 EMISSIES
Screenshot 2023-01-23 at 20.09.53

OMSCHRIJVING

Coldplay belooft de directe uitstoot van de tour met meer dan 50% te verminderen in vergelijking met onze vorige tour (2016-17), en samen te werken met hun partners en leveranciers om hun impact en uitstoot zoveel mogelijk te verminderen. (source https://sustainability.coldplay.com/)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ENERGIE PLAN - STAGE PRODUCTIE
Screenshot 2023-01-23 at 20.32.29

OMSCHRIJVING

Coldplay zal hun podiumproductie bijna volledig aandrijven met hernieuwbare, superlage emissie energie. Ze zullen fossiele brandstoffen waar mogelijk vermijden. Ze maken zoveel mogelijke gebruik van zonne-energie, duurzame biobrandstoffen, batterijsysteem, kinetische energie, net-hernieuwbare energie). (bron: https://sustainability.coldplay.com/)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

(GRATIS) PROEVEN VEGETARISCH ETEN
02_buthcher-1-2

OMSCHRIJVING

Tijdens het event laat je bezoekers (gratis) proeven van vegetarisch/vegan eten. Vooral interessant voor mensen die nog nooit vegetarisch hebben gegeten. Best nog met een opvolging van eventuele gedragsverandering door de kennismaking met vegetarisch/vegan eten. Hier kunnen zelfs incentives voor bedacht worden.

De foto hier komt van Gent Jazz waar de 'The vegetarian butcher' aanwezig was. Er was aan dat proeven ook een 'Stem en win' actie verbonden waarbij je voor verschillende vegetarische (streek)gerechten kon stemmen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

APP VOOR VERVOER BEZOEKERS VAN DE SHOW
coldplay

OMSCHRIJVING

Coldplay werkt samen met SAP aan de ontwikkeling van een gratis tour-app die fans aanmoedigt om koolstofarm vervoer van en naar shows te gebruiken. (bron https://sustainability.coldplay.com/, bron afbeelding: screenshot YouTube.)

Dit gaat dus vooral over bezoekers van het event en dit zit dus onder SCOPE 3, omdat dit een indirecte uitstoot is en niet direct door de organisatie van het event wordt beheerd. (meer info hierover https://ghgprotocol.org/)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

BELONEN VAN DOORDACHT AUTOGEBRUIK/DEELMOBILITEIT
IMG_0153

OMSCHRIJVING

Je kan bezoekers belonen als ze niet met de auto komen. Of je kan auto's met bijvoorbeeld minstens 2 passagiers een gratis parking geven (deelmobiliteit), of een andere incentive bedenken die aan het event is gekoppeld. Best dan een incentive die duurzaamheid nog eens extra in het zonnetje zet.

Het belonen van zachte mobiliteit en dus "schone" en milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals wandelen, steppen of fietsen, kan uiteraard ook.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AANBOD CATERING ALTERNATIEVE EIWITBRONNEN
12_eten

OMSCHRIJVING

Alternatieve eiwitbronnen zoals peulvruchten, insecten, zeewier, en plantaardige vleesvervangers spelen een sleutelrol in duurzame voeding. Ze bieden een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele vleeseiwitten, met een lagere uitstoot van broeikasgassen, minder land- en watergebruik, en verminderde afhankelijkheid van veehouderij.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AANBOD DEELFIETSEN AAN STATION
stories (3)

OMSCHRIJVING

Bron Stories Unfold: 'We moedigen bezoekers aan om met het openbaar vervoer, de fiets of te voet te komen. Bij Eppegem station bieden we deelfietsen aan. En tijdens weekends en op drukke dagen rijdt onze 100% elektrische shuttle tussen Eppegem station en het Rubenskasteel.'

Breder bekeken wordt best het STOP-principe toegepast bij opmaak van mobiliteitsplan. Privaat vervoer wordt daarbij zoveel mogelijk 'ontmoedigd', of nog beter en vooral positiever: Stappen, Trappen en Openbaar vervoer worden zoveel mogelijk aangemoedigd. Zie bijvoorbeeld de Inspiratiegids voor duurzame sportevenementen voor een STOP-aanpak.

Je kan deze gids samen met andere 'duurzaamheidsgidsen', hier vinden

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.