Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

VEGAN, VEGETARISCH, DAN PAS VLEES,...
halal_food

OMSCHRIJVING

Op de menukaarten en alle menudisplays wordt eerst vegan aangeboden, daarna pas vegetarisch en dan pas de optie kip, vis, vlees. Er kan zelfs overwogen worden om net voor het aanbieden van de optie kip, vis, vlees een surplus in de prijs te vragen bij het standaard aangeboden vegan/vegetarisch aanbod.

Vegan/vegetarisch-optie staat niet bij thema welzijn/gezondheid, omdat er geen consensus is over het al dan niet gezonder zijn. Over het minder belastend zijn voor het milieu van vegan/vegetarisch is er wel consensus.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN CONCERTKAARTJE GEVEN AAN IEMAND DIE MINDER BEVOORRECHT IS
04_06_free

OMSCHRIJVING

Overgenomen van de website van AB. 'Wanneer je een concertticket koopt, kan je een donatie naar keuze toevoegen aan je bestelling. Zo steun je rechtstreeks het fonds en geef je iemand anders de kans om een concert bij AB bij te wonen.' En 'Voor elk kopje dat je tijdens een concert bij AB terugbrengt zonder je statiegeld terug te vragen, schenken wij €0,10 aan het fonds.' (afbeelding: screenshot AB-website)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN TAFEL MET ZONNE-ENERGIE
07_zonnetafel-1

OMSCHRIJVING

Info van op de website van de producent Made Solar Design 

'Wat zijn solarmeubelen nu precies? Dat zijn meubelstukken met een geïntegreerd zonnepaneel en batterij. Dankzij het zonnepaneel kunt je jouw toestel zoals smartphone, tablet,… opladen.Een ingebouwde batterij zorgt ervoor dat je steeds voorzien bent van 2 tot 4 oplaadpunten zonder zelf elektriciteit te betalen.'

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEEF JE BEKER WEG VOOR GOED DOEL
duurzaamheid_wcd

OMSCHRIJVING

De herbruikbare bekers hebben een 'teruggavewaarde'. Je kan je beker ook 'schenken' aan een goed doel. Handig zou zijn dat je met een QR-code ook meteen kan zien voor welk goed doel dat dan ook is. We zetten deze SEA hier in de eerste plaats onder SDG 17, en dus het aangaan van partnerships om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.  Maar eigenlijk kan deze SEA dus in de keuze van de steun van goede doelen verschillende SDGs coveren.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

BETER UITVERKOCHT DAN OVERSCHOT
empty_food_plates_at_a_festival__Digital_paintin_6e6dc5ff-2ae9-4502-bedd-165444fc15e3

OMSCHRIJVING

Bij de verschillende aangeboden gerechten wordt er uitgegaan dat een bepaalde gerecht beter uitverkocht is dan dat er overschotten van zijn.

Als een gerecht uitverkocht is, wordt daar ook meteen over gecommuniceerd naar de bezoekers en wordt er duidelijk gemaakt dat dit hoort bij het afval/duurzaamheidsbeleid van het event.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

MILIEUVRIENDELIJKE SCHOONMAAKPRODUCTEN
ZONDER

OMSCHRIJVING

Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten, best dus ook met een duurzaamheidslabel. Wil je informatie over een bepaald label? Dan kan je dit hier checken https://www.labelinfo.be/nl/

Specifieke labelinformatie over onderhoudsproducten, kan je hier vinden.  https://www.labelinfo.be/nl#search//10

Bron website labelinfo: "Labelinfo werkt samen met Tracé en Eos Wetenschap om de bewuste consument correct te informeren over duurzaamheid. Op Eos Tracé leer je het verhaal kennen achter dagelijkse producten zoals kippenvlees, koffie, chocolade of zalm."

De website 'labelinfo' wordt hier als referentie opgegeven omdat deze website ook in de 'Inspiratietgids voor duurzame sportevenemementen' wordt meegegeven.

Over schoonmaak- en andere producten met een EU Ecoloabel vind je ook nog interessante info hier.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

HERBESTEMMING SPANDOEKEN, VLAGGEN, ...
06_COMPOSTTOILETTEN-6

OMSCHRIJVING

Gebruikte spandoeken en vlaggen kunnen andere nuttige toepassingen krijgen, zoals het vervaardigen van stevige tassen en beschermende hoezen of het creëren van unieke, decoratieve kunstwerken. Zo worden materialen hergebruikt, afval verminderd en krijgen oude materialen een nieuw leven.

Foto komt van het festival La Semo, waar de spandoeken werden gebruikt voor het maken van de wanden van de composttoiletten.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AFBEELDINGEN DIE TONEN WELK AFVAL WAAR
12_afval_afbeelding-1

OMSCHRIJVING

De sustainability manager van het festival La Semo leerde ons dat het afval selectief verzamelen het beste werkt als er duidelijke afbeeldingen van het soort afval worden aangebracht boven de afvalverzamelpunten. Dat werkt veel beter dan enkel het 'benoemen' van het soort afval. Het is echter toch niet zo eenvoudig om eenduidige afbeeldingen te vinden. Bij La Semo zetten ze op het begin van het festival ook nog eens vrijwilligers bij de vuilbakken om de mensen te helpen om de juiste keuze te maken (Awareness)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN MOBIELE WASSTRAAT VOOR BEKERS
12_mobielewasstraat-1

OMSCHRIJVING

De mobiele wasstraat zou tussen de 5000 -7500 cups/u aankunnen.

https://thecupstreet.be/nl/

(Foto genomen op Festivak)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ZONNEPANELEN ALS HERNIEUWBARE ENERGIE
07_13_energy

OMSCHRIJVING

Bron Paradise City website 2023: "To power our festival, we operate with a smart power plan. This includes an algorithm that controls generators to minimise surplus energy consumption. As a result, the energy use per visitor has been significantly lowered over the past years. 86% of the energy on-site is renewable. 76% of that number comes from HVO fuel (used cooking oil, produced in The Netherlands), and 10% comes from solar energy. Looking forward, we aim to increase that share of solar power to 40% with more (and bigger) solar panels. This summer, partner Audi Belgium will foresee a large 170 m2 solar panel, three more EcoPlant solar panels, and a huge battery that saves surplus energy."

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

LOKALE EI-LAND EITJES
encon_se5

OMSCHRIJVING

Dit is een voorbeeld uit een bedrijfsetting en dus niet meteen uit een event/venue.

Een werknemer biedt er de eitjes te koop aan die komen van duurzaam gekweekte kippen, die hij samen met zijn vrouw en ouders verzorgt. Een voorbeeld van duurzame korte keten. Misschien zouden ze er ook eens iets leuks mee kunnen doen in de catering van het bedrijf.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AWARENESS ROND ONGEPAST GEDRAG
03_welzijn_sahcha-1

OMSCHRIJVING

Affiches maken de bezoekers attent op mogelijks ongepast gedrag. Samenwerking met Sacha

https://www.plansacha.be/

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

CIRCULAIRE ZONNEBRILLEN
12_caps-shades-1

OMSCHRIJVING

Samen met een een verkoper/producten van zonnebrileln maken ze van dopjes van petflessen zonnebrillen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEVEN VAN BEKER VOOR GOED DOEL
17_17_partnershippen-1

OMSCHRIJVING

Je kan je herbruikbare beker weggeven en dan wordt de inruilwaarde hiervan geschonken aan een een duidelijk duurzaam doel. Opmerkelijk is dat de partner, River Cleanup hier meegeeft dat we elke week 5  gram plastiek eten, of dus een hoeveelheid gelijk aan aan 1 bankkaart. De relevante SDG's hangen bij een samenwerking met een partner uiteraard af van het doel dat de partner nastreeft. Hier gaat het dus specifiek om het proper maken rivieren, wat dus onder SDG 6.6. en SDG 15.1.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AWARENESS ROND DUURZAAMHEID
12_08_awar-1

OMSCHRIJVING

Door de eigen duurzaamheidsdoelstellingen duidelijk mee te geven, kan je meer awareness creëren rond duurzaamheid.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN GRATIS ALCOHOLTEST
0305_alcoholtest-1

OMSCHRIJVING

Je kan gratis een alcoholtest doen, waardoor er meer awareness gecreëerd wordt rond de mogelijke gevaren van alcoholgebruik. Voor jezelf, en al zeker als je dan nog eens zelf chauffeur zou zijn.

https://fline-group.com/startpagina/

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GRATIS WATER EN INFO
0601_water-1

OMSCHRIJVING

Op de plaatsen waar het mogelijk is wordt er gratis drinkwater aangeboden aan de bezoekers. Eventueel met tapkranen die over het volledige festivalterrein/event te vinden zijn en waar de bezoeker dan zelf zijn (herbruikbare) beker kan vullen met (gratis) drinkbaar water. Hier wordt er ook nog extra informatie gegeven voor eventorganisatoren die zelf een gratis waterkraan willen laten plaatsen. Je kan er ook een drinkbrus kopen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

HERBRUIKBARE SIGNALISATIE/T-SHIRTS,...
12_signalisatie-1

OMSCHRIJVING

Zorg ervoor dat alle, of toch zoveel mogelijk, signalisatie datumvrij is, en dus niet afhankelijk van gebruik per editie. Hetzelfde geldt voor alle materiaal dat wordt gebruikt bij de productie van het event, zoals t-shirts,.... Net zoals voor het materiaal gebruikt door de bezoekers wordt er ook gestreefd naar hergebruik (Rugnummers, naambadges, uiteraard bekers, ...)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AFVALBEHEERPLANNING IN WERKING
600px-Ladder_van_Lansink

OMSCHRIJVING

Een afvalbeheerplan is een gedocumenteerd plan dat de verwachte hoeveelheid en soort afval beschrijft dat door het evenement zal worden geproduceerd en hoe het zal worden hergebruikt, gerecycled of verwijderd. De beoordeling van deze maatregel kan gebaseerd zijn op bewijs dat voldoet aan de kernvereisten van erkende nationale of internationale richtlijnen. (Source: ASOIF, Measuring the impact of events, p 86)

Het afval(beheer)plan is een van Actieplannen die moeten worden opgemaakt.

SDG 12 geeft voor de afvalverwerking/vermindering de regel 'prevention, reduction, recycling and reuse' mee (12.5). Handiger is de Ladder van Lansink om een verwerkingsstrategie uit te werken. Die heeft 6 stappen: Preventie, Hergebruik, Recycling, Energie, Verbranden, Storten. (afbeelding wikipedia)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ladder_van_Lansink

Info over sorteerregels voor bedrijven in Vlaanderen bij Ovam. 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

'WORKSHOP' COMPOSTTOILETTEN
stories_compost (1 van 1)

OMSCHRIJVING

Uiteraard kunnen er rond veel aspecten van duurzaamheid een workshop gegeven worden op een event. Dit voorbeeld is dus ter inspiratie.

Na de duurzaamheidsrondleiding voor de eventprofessionals op Stories Unfold was er nog een 'workshop' rond het gebruik van composttoiletten. Learnings waren o.a.

  • Gebruik van het juiste, voldoende fijne zaagsel is heel belangrijk, omdat er dan een soort van biofilter zijn werk kan doen
  • Als compost wordt getransporteerd dan wordt het blijkbaar afval en valt het onder het afvaldecreet en mag het zeker niet meer gebruikt worden als compost

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.