Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

MOBISCORE HELPT OM LOCATIE TE BEPALEN
Screenshot 2023-10-05 at 18.30.21

OMSCHRIJVING

Als je de keuze hebt tussen locaties/steden, dan best eens vooraf de MOBISCORE bekijken. Dan krijg je naast een score ook verduidelijkingen over openbaar vervoer en over  'Ontspanning, sport en cultuur.

Bron Mobiscore-website: 'Ontdek met de Mobiscore in welke buurt je vlot te voet of met de fiets tot bij een geheel van voorzieningen kan geraken.  Hoe hoger de Mobiscore, hoe lager de verwachte mobiliteits- en milieu-impact.'Mobiscore Website

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AANMAAK INTERACTIEVE KAART
Screenshot 2023-10-07 at 15.21.00

OMSCHRIJVING

Via Google Maps kan je gemakkelijk een te delen interactieve kaart aanmaken, waar je dan de parkings, fietsenstallingen, omleidingen, bushaltes, ingangen, etc. kan op aangeven. Je zou die zelfs kunnen updaten tijdens het event, als bv. een parking volzet is. (Screenshot en inspiratie bij Cyclocross Gullegem)  Gevonden in 'Inspiratiegids duurzame sportevenementen van Sport Vlaanderen'.

Dit kan zorgen voor een Modal shift waardoor er een CO2-reductie kan zijn, en minder verkeersdruk op de lokale gemeenschap

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ELEKTRISCHE SHUTTLEBUS
13_clima_bus-1

OMSCHRIJVING

Info van op de website van de leverancier https://eshuttlebus.be/

  • Onze kleine elektrische shuttlebussen zijn geschikt voor 8 of 14 personen
  • Grote elektrische shuttlebussen zijn geschikt voor 24 personen
  • De elektrische treintjes zijn geschikt voor 26 personen
  • Wij leveren onze elektrische huur vervoersmiddelen in heel Europa
  • Wij ontzorgen u bij elk evenement, zo zijn onze shuttlebussen voorzien van alle luxe en comfort en verzorgen wij het vervoer van uw gasten inclusief ervaren chauffeur indien u dit wenst
  • Onze bussen hebben een uitstekende actieradius en zijn binnen 8 uur volledig opgeladen op een normaal 220V stroomnetwerk
  • De elektrische 'People Movers' zijn voorzien van een verzekering en een track en tracé
  • Tussen al onze huur klanten voor een Europees verhuur contract opgemaakt
  • Wij leveren de onze e-shuttlebussen altijd zelf af met de juiste documenten

(Foto genomen op Festivak)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GRATIS EN VOLDOENDE FIETSPARKING
03_FIETS_PKP-1

OMSCHRIJVING

Er wordt op zoveel mogelijk plaatsen van het event gratis parking én best ook nog eens bewaakte parking voorzien.

Extra kan er op sommige fietsparkingen een mogelijkheid worden aangeboden voor betaalde kleine reparaties en fietsnazicht, al dan niet gesponsord.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AANPASSEN EVENT AAN OPENBAAR VERVOER
11_traindepartures-2

OMSCHRIJVING

Het event aanpassen aan het aanbod van openbaar vervoer (en omgekeerd). Dat kan dan zowel in tijd zijn (evenementen niet te laat laten stoppen), als in keuze van infrastructuur zijn (toegankelijk met openbaar vervoer), als in samenwerkingen (gratis ticket). En uiteraard is ook het duidelijk communiceren over de acties belangrijk om zoveel mogelijk een modal shift te bekomen en specifiek het autoverkeer te verminderen. Dit kan ook verkeersopstoppingen verminderen wat weer voor een leefbaarder stad/gemeenschap kan zorgen. (SDG 11)

Samenwerking met 'leveranciers' van openbaar vervoer (NMBS, De Lijn,...) indien mogelijk.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

PLAATSEN TOILETTEN ONDERWEG
06_toiletten-2

OMSCHRIJVING

Er worden onderweg naar het festival toiletcabines geplaatst. Deze toiletten stonden op de parking. Best wel belangrijk als je weet dat sommige mensen er een lange rit op hadden zitten. Dat kan wildplassen voorkomen, en omdat het geen urinoirs zijn, kunnen deze toiletten ook gebruikt worden door vrouwen/meisjes.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

METEN IMPACT (CO2-GELUID-FIJN STOF)
stories_meten (1 van 1)

OMSCHRIJVING

Bron Stories Unfold: 'Met het organiseren van een evenement zal altijd een directe (door de organisatie zelf) en indirecte (door leveranciers of bezoekers) C02-uitstoot gepaard gaan. Hoeveel juist hangt af van vele factoren. Denk bijvoorbeeld aan het noodzakelijke energieverbruik, de afstand dat een leverancier aflegt, of het type vervoer dat een bezoeker gebruikt. Om Stories Unfold een CO2-neutraal evenement te maken, voeren we grondige metingen en bevragingen uit bij leveranciers en bezoekers om onze CO-2 uitstoot te bepalen. Vervolgens compenseren we deze uitstoot door de nodige maatregelen te treffen.'

(foto is een meetstation dat onder andere geluid, fijn stof, en CO2 meet.)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

IMMERSIVE SOUND IS MINDER DECIBELS
CORE_sound2-250

OMSCHRIJVING

Core festival experimenteerde met "immersief geluid". Op twee podia wordt een geluidsbubbel rond bezoekers gecreëerd, waardoor de muziek enkele decibellen stiller kan zijn wat resulteert in (1) een betere en vooral veiliger ervaring voor festivalgangers en (2) minder overlast voor de buurt.(bron https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/05/26/core-festival-immersive-sound-geluidsnormen/)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

CULTUREEL ERFGOED GEBRUIKEN ALS LOCATIE
11_KASTEEL-1

OMSCHRIJVING

Als voorbeeld geven we het cultureel erfgoed 'Rubenskasteel' in Zemst dat wordt gebruikt als locatie binnen het Stories Unfold project, opgestart door de Vlaamse Overheid. Hierdoor kan er gesteld worden dat er een duurzaamheidsinspanning wordt geleverd om het het culturele erfgoed te 'beschermen' en 'veilig te stellen' (SDG 11.4).

En kan eventueel ook een 'infrastructuur' worden aangepast en duurzamer gemaakt (SDG 9.4).

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

PLAATSEN TOILETTEN OPENBARE WEG
06_toilet-20

OMSCHRIJVING

Er worden onderweg naar het festival urinoirs geplaatst om wildplassen te voorkomen. Ideaal zou uiteraard zijn als er ook toiletcabines zouden staan, zodat ook vrouwen hier gebruik kunnen van maken. Die cabines stonden wel op de parking, dus voor de mensen die met de auto aankwamen op het festival.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

APP VOOR VERVOER BEZOEKERS VAN DE SHOW
coldplay

OMSCHRIJVING

Coldplay werkt samen met SAP aan de ontwikkeling van een gratis tour-app die fans aanmoedigt om koolstofarm vervoer van en naar shows te gebruiken. (bron https://sustainability.coldplay.com/, bron afbeelding: screenshot YouTube.)

Dit gaat dus vooral over bezoekers van het event en dit zit dus onder SCOPE 3, omdat dit een indirecte uitstoot is en niet direct door de organisatie van het event wordt beheerd. (meer info hierover https://ghgprotocol.org/)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

BELONEN VAN DOORDACHT AUTOGEBRUIK/DEELMOBILITEIT
IMG_0153

OMSCHRIJVING

Je kan bezoekers belonen als ze niet met de auto komen. Of je kan auto's met bijvoorbeeld minstens 2 passagiers een gratis parking geven (deelmobiliteit), of een andere incentive bedenken die aan het event is gekoppeld. Best dan een incentive die duurzaamheid nog eens extra in het zonnetje zet.

Het belonen van zachte mobiliteit en dus "schone" en milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals wandelen, steppen of fietsen, kan uiteraard ook.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AANBOD DEELFIETSEN AAN STATION
stories (3)

OMSCHRIJVING

Bron Stories Unfold: 'We moedigen bezoekers aan om met het openbaar vervoer, de fiets of te voet te komen. Bij Eppegem station bieden we deelfietsen aan. En tijdens weekends en op drukke dagen rijdt onze 100% elektrische shuttle tussen Eppegem station en het Rubenskasteel.'

Breder bekeken wordt best het STOP-principe toegepast bij opmaak van mobiliteitsplan. Privaat vervoer wordt daarbij zoveel mogelijk 'ontmoedigd', of nog beter en vooral positiever: Stappen, Trappen en Openbaar vervoer worden zoveel mogelijk aangemoedigd. Zie bijvoorbeeld de Inspiratiegids voor duurzame sportevenementen voor een STOP-aanpak.

Je kan deze gids samen met andere 'duurzaamheidsgidsen', hier vinden

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

SAMENWERKING LOKALE PRODUCENTEN (KORTE KETEN)
02_lokaal-1

OMSCHRIJVING

Breed houdt dit in dat er bij voorkeur samengewerkt wordt met lokale bedrijfen/producenten. Bij WECANDANCE wordt er samengewerkt met boerentrots een organisatie die mensen bewuster willen maken over wat er op hun bord komt. Daar hoort ook het bewustworden rond samenwerken met lokale producenten, en gebruik van lokale producten bij.

Bron website boerentrots: 'Vandaag besteden we meer aandacht dan ooit aan wat er op ons bord komt. We zijn allemaal foodie. Fijnproever. Hobbykok. Dat we elke dag vers, gezond en lekker kunnen eten, hebben we te danken aan onze Vlaamse boeren. Zij werken in weer en wind, op alle mogelijke en onmogelijke uren, om de smaken van het land tot bij ons te brengen. Ze zorgen voor ons en onze omgeving. Daar mogen we best #Boerentrots op zijn.'

Of je deze SEA onder SDG 11 'DUURZAME STEDEN EN GEMEENSCHAPPEN' kan onderbrengen hangt af van de inhoud van de SEA zelf.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ELEKTRISCHE FIETSEN/STEPS 'MEDEWERKERS'
bicycles_photorealistic

OMSCHRIJVING

Medewerkers kunnen tijdens het evenement gebruik maken van elektrische fietsen/steps. Er worden ook oplaadmogelijkheden voorzien. Als deze SEA kan worden uitgebreid tot alle deelnemers (bezoekers, performers,...) heeft deze actie uiteraard nog meer impact.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VERHUUR EN HERSTEL FIETSEN
11_stad_fietsen_her-15

OMSCHRIJVING

Een voldoende aanbod van verhuur en herstel van fietsen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

DEELFIETSEN
11_stad_fietsen-15

OMSCHRIJVING

Voldoende aanbod van deelfietsen in de stad

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.