Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

NIEUWKOMERS WORDEN KLETSENDE BARISTA'S
10_koffieklets_gentjazz-1

OMSCHRIJVING

(Bron komafkoffie.gent): "We werken met mensen die een vlucht- of migratieachtergrond hebben. Hen willen we een opleiding tot professioneel barista aanbieden, een vrijwilligersvergoeding aanbieden en persoonlijk begeleiden en ondersteunen in hun professionele ambities (ook buiten het project). We schenken heerlijke, Fairtrade koffie. Want dat is uiteindelijk de beste garantie om hoogkwalitatieve koffie te verkrijgen, waar iedereen die eraan bijdraagt ook een eerlijk loon krijgt."

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEEN ONNODIGE VRIJWILLIGERSSTATUTEN
ZONDER

OMSCHRIJVING

Vrijwilligersstatuten die onnodig normale arbeidsovereenkomsten vervangen kunnen marktverstorend werken en soms ook de bijdrages tot de sociale zekerheid verminderen. Uiteraard zijn vrijwilligers op plaatsen waar het economisch/sociaal wel gepast is meer dan welkom.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VRIJWILLIGERS UIT ONDERVERTEGENWOORDIGDE GROEPEN
ME_XPERIENCES (140 of 269)

OMSCHRIJVING

Vrijwilligers inschakelen uit ondervertegenwoordigde en kansengroepen: laaggeschoolden, vijftigplussers, de personen met een arbeidshandicap en de werkzoekenden met een niet-Europese etnische afkomst.

Meer info over kansengroepen.https://www.vlaanderen.be/publicaties/de-kansengroepen-in-kaart.

Extra info over impact van vrijwilligers. Bron ASOIF Measuring the impact of events: The impact of the volunteers needed for an event can be maximised by recruiting specific target segments of the local population (e.g. disadvantaged or elderly people and underrepresented groups). Volunteering can help people develop skills which can enable them to find work or improve their career prospects.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

M/V/X VERDELING BINNEN DE ORGANISATIE
ZONDER

OMSCHRIJVING

Er wordt gestreefd naar een correcte M/V/X verdeling van de medewerkers binnen de volledige organisatie van het event. Uiteraard kunnen er ook andere inclusiecriteria voor andere relevante groepen worden toegepast.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN VEILIGE EN GEZONDE WERKOMGEVING
rr-20

OMSCHRIJVING

Dit is een algemene Event Action die eigenlijk voor zich spreekt en ook wettelijk is geregeld. Maar toch geven we ze mee omdat ze ook specfiek in SDG 8.8. wordt omschreven: ...' veilige en gezonde werkomgevingen bevorderen voor alle werknemers...' Dat kan dan bijvoorbeeld gaan over overmatig lawaai, of over de luchtkwaliteit,...

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

SPORTRUIMTE VOOR DE MEDEWERKERS
encon_se29

OMSCHRIJVING

Er is een sport-/fitnessruimte die ten allen tijde beschikbaar is voor de medewerkers.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

SOUNDPROOF TELEFOONCABINES (TE BOEKEN)
encon_se1

OMSCHRIJVING

Soundproof telefooncabines die online te reserveren zijn, zorgen ervoor dat de overlast door (te) luid bellende medewerknemers wordt beperkt

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

OPLETTEN VOOR VALLEND IJS
encon_se21

OMSCHRIJVING

Op de wieken van de windmolens kan er in wintertijden ijs ontstaan dat dan naar beneden kan vallen. Als dat risico zich voordoet dan verschijnt er een bericht op het signalisatiebod en liggen er helmen klaar voor de werknemers die naar buiten gaan.  Dit zit uiteraard ook onder het normale veiligheidsmanagement van een bedrijf, en daarom misschien niet meteen te plaatsen als een SEA.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.