Op weg naar een duurzaamheidsplan voor je event

Dit is een demoversie van de GLOBSUS-applicatie. Deze demoversie bevat als voorbeeld een selectie van een 20-tal SEA’s (Sustainable Event Actions). De volledige workshopversie van de applicatie bevat intussen meer dan 150 SEA’s die gebruikers kunnen helpen  en inspireren om een eigen duurzaamheidsplan  en -rapport op te maken. Wil je toegang tot deze workshopversie? Contacteer ons dan vrijblijvend. Even bellen op 0475 71 09 13 of mailen naar peter@globsus.com

Het resultaat van een GLOBSUS-workshop is een meteen bruikbaar duurzaamheidsplan voor je eigen event. Een  voorbeeld hier kan je alvast hier bekijken. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kan dat via deze pagina. 

De volledige uitleg over de GLOBSUS-aanpak en -visie kan je hier vinden: https://www.globsus.com

Selecteer

Jouw Sustainable Event Actions (SEA's):

BEHOORLIJK AANBOD VAN NON-ALCOHOLISCHE DRANKEN
IMG_1991

OMSCHRIJVING

Aanbieden en promoten van een ruim aanbod mocktails, kombucha, home-made lemonades en andere alternatieven voor alcoholische dranken. Deze kunnen ook als eerste geplaatst worden op de prijs-/ en menulijsten. Nu staan vaak eerst de 'bieren' als eerste in aanbod, en de non-alcoholische dranken verder in de lijst staan.

Bij de opmaak van sponsorcontracten met drankbedrijven kan dit als voorwaarde mee opgenomen worden, en kan bij een te beperkt aanbod van non-alcoholische dranken vereist worden dat alternatieven van andere leveranciers mogen worden opgenomen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ROOKVRIJ(E RUIMTES OP) EVENT
03_smokefree-1-2

OMSCHRIJVING

Er mag op het festivalterrein op bepaalde plaatsen niet gerookt worden. Alternatief is net dat er alleen maar op bepaalde plaatsen mag gerookt worden (zie La Semo festival). Of een volledig rookvrij event (Zie WK Cycling 2021)

 

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ENKEL ROKEN ONDER ROKERSPARASOL
03_roken_tentje-1

OMSCHRIJVING

Hier dus die rokersparasol! Er 'mag' op het festivalterrein enkel gerookt worden onder een aantal rokersparasols, waar er dan ook nog awareness wordt gecreëerd over het niet zomaar weggooien van sigarettenpeuken op het terrein. Een alternatief is niet-rokers zones, maar dat is uiteraard minder sterk. En nog duurzamer is uiteraard een niet-rokers event, maar dat is niet altijd mogelijk.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AWARENESS ROND ONGEPAST GEDRAG
03_welzijn_sahcha-1

OMSCHRIJVING

Affiches maken de bezoekers attent op mogelijks ongepast gedrag. Samenwerking met Sacha

https://www.plansacha.be/

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

WELL-BEING PARTNER OP EVENT
08_TML-1

OMSCHRIJVING

Bron In4care-website 'In4care is een dynamische en creatieve ledenorganisatie van meer dan 350 zorgactoren, start-ups, bedrijven en partners die samen innovaties in zorg en welzijn realiseren.' En verder : ' In4care organiseert inspiratiesessies, vaak samen met partners, op het kruispunt van zorg/welzijn en start-ups/industrie. Met een focus op innovatie en het realiseren van de toekomst van zorg/welzijn.' Deze partner is dan aanwezig op een event en zet een aantal welzijnsactivaties op.

Foto genomen op Love Tomorrow Conferences

(Vermeldingen van mogelijke toeleveranciers zijn niet preferentieel, en enkel illustratief)

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

WE CARE A LOT -WELZIJN EN GEZONDHEID
03_wecarealot

OMSCHRIJVING

Een gezamenlijk initiatief en een soort welzijns- en duurzaamheidscharter van CORE Festival, Extrema Outdoor, Festival Dranouter, Graspop Metal Meeting, Paradise City, Pukkelpop, Rock Werchter en Tomorrowland. Doel is om van festivals gezonde en veilige evenementen te maken. Dit omvat eerder een geheel van SEA's die dan in een overkoepelend gezondheids- en welzijnsplan kunnen worden ingepast.

Overgenomen van de website van Rock Werchter: 'We sensibiliseren en informeren. Over alcohol en drugs, over seksualiteit, over mentaal welzijn, over gezondheid. Zeg neen tegen drugs, ja tegen veilige seks, drink voldoende water, kies voor het openbaar vervoer, smeer die zonnecrème. Loopt het toch mis, dan staan onze medewerkers en hulpdiensten ter beschikking. Op elk moment.'

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VERBOD VAN ALCOHOLSHOTJES
CHECK_EX_DUBBEL2-17

OMSCHRIJVING

Er worden in de barrruimtes geen alcohol'shotje's, dus een dosis alcohol zonder een frisdrank erbij, verkocht. Omdat shotjes meer kunnen aanzetten tot alcoholmisbruik.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

VOLLEDIG ROOKVRIJ EVENT
Screenshot 2023-01-21 at 12.28.42

OMSCHRIJVING

Het event, waar mogelijk, volledig rookvrij maken. Het WK CYCLING 2021 was bijvoorbeeld een volledig rookvrij evenement, in samenwerking met 'Kom op tegen Kanker’.

Een alternatief is een rookarm event en dan kan er een beperkt aantal, duidelijk afgebakende rokerszones worden voorzien. Op het festival La Semo hebben ze bijvoorbeeld rokersparasols geplaatst, waaronder er nog mag worden gerookt. Daar kan er ook nog aan 'awareness' worden gedaan rond het gevaar van roken alsook over het zomaar weggooien van peuken.

Extra kan dit ook het aantal peuken op de grond verminderen. Eventueel kan hier dus ook nog  SDG 15 'LEVEN OP HET LAND' kunnen worden meegegeven en dan ook het thema natuurbehoud.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN VEILIGE ZONE -CAMPAGNE 'VRAAG NAAR ANGELA'
03_angela-1

OMSCHRIJVING

Als een bezoeker aan een medewerker vraagt naar Angela, dan betekent dit dat hij/zij zich niet goed of veilig voelt en die medewerker weet dan dat dit een teken is die bezoeker onmiddellijk geholpen moet worden. Door de voorafgaande briefings en online opleidingen weten de medewerkers ook exact wat te doen bij het ontvangen van deze 'Angela'boodschap. De bezoekers zelf worden op de hoogte gebracht via social media boodschappen en via affiches/boodschappen op het event zelf. Er is ook gelijklopende 'ARE  YOU OK?'-actie waar je dan meteen via een QR-code naar een Whatsapp-kanaal wordt gebracht waar je ook een boodschap kan nalaten en je uiteraard ook zo vlug en efficient mogelijk geholpen wordt.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

AFDEKKAPJE BEKER/BLIKJE
IMG_6812

OMSCHRIJVING

MY FRENCHY maakt 'Safecaps' die je over je glas, blikje kan trekken, waardoor niemand nog iets in je glas kan doen. Dan heb je dus wel best nog een rietje nodig. Zonder kan ook, maar minder handig. Of de verpakking bij PMD mag is niet duidelijk. Deze Safecaps kan je kopen op het festival.

Bron website MyFrenchy : "MyFrenchy is a company that aims to protect customers from drug-related violence and assault, including sexual assault, by offering our Safecap." https://www.myfrenchystore.com/fr-be

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

HEALTH EN WELL-BEING GIDS (SAFE) VOOR BEZOEKERS
Screenshot 2023-08-09 at 22.17.20

OMSCHRIJVING

Online is er een gids opgemaakt voor de bezoekers, die onder andere uitleg geeft over well-being en gezondheid en zich veilig voelen op het festival. Hierover wordt ook vooraf gecommuniceerd via de website en socials.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GRATIS ZONNECREME
03_sunscreen-2

OMSCHRIJVING

Zonnecremedispensers met gratis zonnecreme, factor 50+, aangeboden door een partner.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GRATIS OORDOPJES VOOR BEZOEKERS/AANWEZIGEN
04_services

OMSCHRIJVING

Oordopjes ter beschikking stellen van de bezoekers op plaatsen waar er geluidsoverlast kan zijn. Eventueel ook door teams in te zetten die rondlopen, waardoor bezoekers ook bewuster worden gemaakt van het belang van oordopjes. Het beschikbaar stellen van oordopjes is op bepaalde evenementen trouwens verplicht. Teams die rondlopen zijn uiteraard niet verplicht, maar hebben dus zeker een meerwaarde. 

Over die verplichting om oordopjes ter beschikking te stellen kan je hier meer info vinden. https://publicaties.vlaanderen.be/view-file/59162

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GRATIS KOPTELEFOONS VOOR KINDEREN
03_headphones_cc-2

OMSCHRIJVING

Gratis koptelefoons die ook geschikt zijn voor kinderen. Er kan eventueel een borgsom worden gevraagd voor het gebruik of ze kunnen ook worden verkocht.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

GEEN SIGARETTEN TE KOOP OP HET EVENT
core-18

OMSCHRIJVING

Als er evenementen doorgaan waar er nog tabaksproducten mogen worden verkocht, dan worden deze alsnog niet verkocht. Eventueel kan dit ook nog specifiek vermeld worden (awareness) in de communicatie en op het event.

Hetzelfde kan gelden voor de verkoop van vapeproducten.

En volgende stap is een volledig rookvrij event.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

FIETSRUIMTE EN DOUCHES
encon_se14

OMSCHRIJVING

Voor de (elektrische) fietsers zijn er laadpalen en is er een fietsruimte en is er ook de mogelijkheid om te douchen bij aankomst.

Dit kan aanzetten tot meer fietsen.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

BREATHE - CONNECT - LAND
encon_se27

OMSCHRIJVING

Aan elke vergaderruimte hangt er een bordje op met de boodschapt 'Breathe, Connect, Land'. Bedoeling is dat bij het begin van een nieuwe meeting iedereen de eventuele negatieve energie van de vorige meeting achter zich laat, door eenvoudige ademhalingstechnieken, en connecteert met de nieuwe meeting.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

EEN GRATIS ALCOHOLTEST
0305_alcoholtest-1

OMSCHRIJVING

Je kan gratis een alcoholtest doen, waardoor er meer awareness gecreëerd wordt rond de mogelijke gevaren van alcoholgebruik. Voor jezelf, en al zeker als je dan nog eens zelf chauffeur zou zijn.

https://fline-group.com/startpagina/

 

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

ALCOHOL-ARME BEDRIJFSCATERING
encon_se6

OMSCHRIJVING

In de bedrijfskantine, trouwens volledig ingericht vanuit het circulariteitsprincipe, is er een ruim aanbod van non-alcoholische dranken.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

SPORTRUIMTE VOOR DE MEDEWERKERS
encon_se29

OMSCHRIJVING

Er is een sport-/fitnessruimte die ten allen tijde beschikbaar is voor de medewerkers.

RELEVANTE SDG(s)

ACTIEPLAN

De informatie en voorbeelden op deze site komen vooral uit bestaande evenementen en is ter goeder trouw samengesteld en dient enkel als leidraad voor het bevorderen van duurzame praktijken. Het bevorderen van duurzaamheid is zeker geen rocket science en eigen invullingen moeten daarom altijd contextueel worden bekeken. Zeker de indicatoren kunnen enkel in functie van de doelstellingen/ambities duidelijk worden bepaald. Hier wordt er enkel een richting van mogelijke indicatoren meegegeven. Het nader bepalen van indicatoren kan ook terug gebeuren binnen de workshops die we aanbieden.  

Als er ergens echt verkeerde informatie zou staan, of als je aanvullende informatie zou hebben, laat het ons dan zeker weten! 

Tot slot: als er commerciele bedrijven worden genoemd is dat enkel ter illustratie en op geen enkele manier preferentieel. 

REGISTREER OF LOG IN

Om toegang te hebben tot de admin en je eigen events moet je eerst registereren of inloggen. 

Deze optie 'Toevoegen aan eigen event' is enkel beschikbaar binnen een GLOBSUS WORKSHOP.
Voor meer info: peter@globsus.com.